Lægger du duftposer i skabet eller bruger æteriske olier for at få velduftende vasketøj uden parfumestoffer, ændrer det ikke på generne. Savner du velduftende vasketøj og bruger blomster, lavendelposer, planteekstrakter eller æteriske olier, kan det faktisk fremprovokere lige så mange gener som kunstigt fremstillet dufte fra skyllemidler, parfumer og vaskepulver. En duft er en duft, uanset om den er syntetisk, naturlig, økologisk eller ej, fastslår rådgivningschef ved Astma-Allergi Danmark Betina Hjorth.

- Det er bestemt lige problematisk. Det er en udbredt opfattelse, at det, der kommer fra naturen, ikke kan give allergi. Det kan det faktisk godt alligevel, siger hun og fortsætter:

- Mange af de stoffer, som man bruger syntetisk, er opfundet i naturen, og så har man efterfølgende lavet dem syntetiske. Så det er ofte helt almindelige dufte som citron og kanel, der kan give allergi. Aromaerne derfra er blandt de mest allergifremkaldende stoffer, forklarer Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark.

Ifølge Videncenter for Allergi er dufte fra naturlige ekstrakter faktisk den hyppigste årsag til parfumeallergi, og de giver en lige så stor risiko for allergiske reaktioner, som syntetiske parfumestoffer gør.

Det første symptom på parfumeallergi er eksem, som kan vise sig ved rødme, revner, skældannelse og små blærer i huden.

Andre symptomer kan også være hovedpine og koncentrationsbesvær, oplyser Videncenter for Allergi.

Duftstofferne kan også udløse symptomer fra slimhinderne i form af nys, kløe, øjenirritation og besværet vejrtrækning.

- Parfumedufte virker som et irritationsmoment, der trigger nogle symptomer i slimhinderne, siger Betina Hjorth og fortsætter:

- Hele den store gruppe af folk, som har følsomme slimhinder, bliver også generet af de dufte, der er i luften, og det er ikke kun parfume, men også for eksempel udstødningsgasser, siger hun.

Har man ikke parfumeallergi, men hudallergi - også kendt som kontaktallergi - kan man stadig blive eksponeret for stofferne, selv hvis man sprøjter det på tøjet eller lægger duftposer ind i klædeskabet.

Udfordringen er, at duftstofferne stadig kan smitte af, så huden alligevel kommer i berøring med det, forklarer Betina Hjorth.

- Hudallergi handler alene om, hvor meget man møder stofferne. Det er den eneste allergi, vi selv kan forebygge. Det handler om at passe på sig selv og sine børn, så vælg fornuftigt, og brug parfume med omtanke, lyder det fra hende.

Viser det sig, at man har parfumeallergi, er det vigtigste råd simpelthen at undgå det.

- Det er en ting, man må se bort fra, siger Betina Hjorth.