En smertefuld og oppustet mave og problemer under toiletbesøgene. Disse symptomer døjer op mod hver tredje dansker med. Diagnosen lyder ofte ’irritabel tyktarm. Lev med det’. Men danske forskere kan nu pege på en af årsagerne til irriteret tyktarm og dermed bedre behandle lidelsen.

Irritabel tyktarm har tidligere været en undtagelsesdiagnose, der blev stillet ud fra, at andre diagnoser kunne udelukkes. Men forskere på Tarmlaboratoriet på Hillerød Hospital har fundet en teknik, der kan føre dem et spadestik dybere i forståelsen af, hvad der sker i mavetarmsystemet og giver folk deres mavesmerter. Og konklusionen overraskede:

- Der er tale om en skjult forstoppelse, der giver dem mavesmerterne, siger overlæge og dr.med. Dennis Raahave, der har stået i spidsen for forskningsprojektet.

Det får du med Plus:

- Hele artiklen "Mavesmerter skyldes skjult forstoppelse"

- Gode råd til at forebygge og afhjælpe en irriteret tyktarm

Obs! Med et Plus-abonnement får du adgang til ikke blot denne artikel, men alle vores plus-produkter herunder vores store guide .


En smertefuld og oppustet mave og problemer under toiletbesøgene. Disse symptomer døjer op mod hver tredje dansker med. Diagnosen lyder ofte ’irritabel tyktarm. Lev med det’.

Men danske forskere kan nu pege på en af årsagerne til irriteret tyktarm og dermed bedre behandle lidelsen. Irritabel tyktarm har tidligere været en undtagelsesdiagnose, der blev stillet ud fra, at andre diagnoser kunne udelukkes.

Men forskere på Tarmlaboratoriet på Hillerød Hospital har fundet en teknik, der kan føre dem et spadestik dybere i forståelsen af, hvad der sker i mavetarmsystemet og giver folk deres mavesmerter.
Ved en særlig undersøgelsesmetode skulle 281 patienter med mavesmerter synke 24 små plastikringe. Ringenes passage gennem tarmsystemet blev fulgt via røntgenbilleder. Lægerne kunne dermed beregne passagetiden igennem tyktarmen og samtidig bestemme, hvor meget afføring der var til stede.

Fyldt med afføring

Metoden førte dem frem til en overraskende konklusion.

- Der er tale om en skjult forstoppelse, der giver dem mavesmerterne, siger overlæge og dr.med. Dennis Raahave, der har stået i spidsen for forskningsprojektet.

Det kom bag på de fleste patienter, at deres tyktarm kunne være fyldt helt op med afføring, når de gik på toilettet hver dag.

Samtidig var flere blevet undersøgt meget grundigt med bl.a. kikkertundersøgelser, ultralyd, skanninger og blodprøver, der ikke havde fundet noget.

For fed mad og ingen motion

Ifølge Dennis Raahave skyldes den skjulte forstoppelse, at vi ikke er skabt til at leve, som vi gør i den vestlige verden.

- For millioner af år siden løb vi rundt på savannen i Afrika, og når man skulle af med urin eller afføring, så skete det her og nu. Sådan er vores tarmsystem stadig konstrueret, men i dag venter de fleste med at gå på toilettet, til det passer ind i deres travle hverdag. Hvis afføringen passerer igennem tarmen for langsomt, så kan det give smerter i maven, siger Dennis Raahave.

Samtidig spiser mange danskere for fed mad, får for få fibre og væske og dyrker for lidt motion. Undersøgelserne fra Tarmlaboratoriet på Hillerød Hospital viser, at vores tarmsystem står langt mere stille, end tidligere antaget.

Læs også: Slip for mavesmerter

Ligesom kronisk forstoppelse øger skjult forstoppelse muligvis risikoen for galdesten, blindtarmsbetændelse og hæmorider, og på sigt polypper, udposninger og tyktarmskræft.

Tv-lægen Peter Qvortrup Geisling forklarer, at man selv kan gøre meget for at øge hastigheden, hvormed føden løber igennem mavetarmsystemet.

- Det er vigtigt at få en fiberrig kost, rigeligt at drikke og dyrke motion. Med de midler kan langt de fleste danskere få deres mavetarmsystem til at fungere, siger han.

Brug for behandling

Men mange patienter med irritabel tyktarm har brug for en skræddersyet behandling.

- Tidligere har der ikke været mange behandlingsmuligheder for folk, der lider af irritabel tyktarm, men de nyere opdagelser gør det lettere at tilrettelægge en behandling, der virker, forklarer Dennis Raahave.

Behandlingen vil oftest bestå af råd om kost og væske, måltidsplan, motion, og nødvendig tarm-stimulerende medicin, eventuelt også afføringsmidler. Det vil kunne reducere mavesmerter og udspiling og fremme normal, daglig afføring.

Hjælp din tarm:

Disse råd kan være med til at forebygge og afhjælpe generne ved en irriteret tyktarm:

1. Fibre - Ja tak!

Sørg for at få den rigtige mængde fiber, særligt hvis du har tendens til forstoppelse. Men øg fiberindholdet i kosten gradvist, da det ellers kan øge dannelsen af luft i tarmen. Hvis du spiser for mange fibre uden at få rigeligt med væske og motion, kan der dannes en ’fiberprop’ i tarmen, som kan give yderligere forstoppelse.

  2. Spis godt

Overhold en plan med tre hovedmåltider dagligt med fuldkornsbrød, mange grønsager og frugt som mellemmåltider.

3. Skål!

Drik rigeligt med vand - igen især ved tendens til forstoppelse. Drik gerne hver time (vand, kaffe, te, juice, men undgå de søde drikke).

4. Slip en vind

Det forværrer blot oppustetheden, hvis man ikke lader generende tarmluft slippe ud.

5. Vær aktiv

Dyrk motion, gerne en halv time hver dag, da det stimulerer tarmens bevægelser.

6. Toilet-tid

Foto: Colourbox
Vis mere

Gå på toilettet, når trangen melder sig. Udskyd ikke dine toiletbesøg. Giv dig god tid.

7. Nej til fedt

Undgå gerne stærk og fed mad. Nogle er desuden følsomme over for løg, kål og bælgfrugter, der forstærker dannelsen af luft i tarmen, samt kulsyreholdige drikkevarer, sukkerholdige læskedrikke, te og kaffe.

8. Undgå sødestof

Du bør undgå sukkerfrit slik og tyggegummi. Det indeholder nemlig typisk sødestoffer, som kan udfordre en allerede irritabel tarm.

9. Spis yoghurt

Det kan være rigtig godt at spise bananer og få surmælksprodukter, der indeholder mælkesyrebakterier, som opbygger tarmen.

10. Skriveri

Før evt. dagbog, det kan hjælpe dig med at blive klar over, om bestemte fødevarer fremkalder symptomerne. Du kan evt. have brug for, at en diætist ligger en kostplan for dig.

11. Pas på frugten

Foto: Colourbox
Vis mere

Også frugtsukker, fruktose, kan være et problem. Specielt æbler, pærer, vindruer, blommer, kirsebær, grape, tørret frugt, juice og honning kan forværre symptomerne.

12. Natur-medicin

Pebermynteolie kan lindre ved ømme muskler og lettere muskelsmerter i maven og mod fordøjelsesbesvær og luftophobning i mave og tarmsystemet. Godt mod irriteret tyktarm. Videnskabelige laboratorietest har vist, at pebermynteolie får den glatte muskulatur i fordøjelseskanalen til at slappe af.

13. HUSK

Loppefrøskaller, fx HUSK virker både mod forstoppelse og diarre og som supplement ved irritabel tyktarm. Loppefrøskaller indeholder 95 pct. fibre. På vejen gennem mave- og tarmsystemet opsuger frøskallerne væske og svulmer derfor op til en slags grødlignende masse.

Andre læser også