200.000 danskere lider af lungesygdommen KOL - men de ved det ikke. Sygdommen bliver nemlig opdaget alt for sent, fordi mange ikke holder øje med symptomerne. De kommer derfor først til lægen, når sygdommen har udviklet sig alvorligt og er svær at behandle. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2012)
200.000 danskere lider af lungesygdommen KOL - men de ved det ikke. Sygdommen bliver nemlig opdaget alt for sent, fordi mange ikke holder øje med symptomerne. De kommer derfor først til lægen, når sygdommen har udviklet sig alvorligt og er svær at behandle. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2012) Foto: Bax Lindhardt

200.000 danskere lider af lungesygdommen KOL - helt uden at vide det. Sygdommen bliver nemlig opdaget alt for sent, fordi mange ikke holder øje med symptomerne - og derfor først kommer til lægen, når sygdommen er blevet alvorlig og svær at behandle.

Af: Netdoktor Redaktionen

Sådan lyder budskabet fra Danmarks Lungeforening, efter det er kommet frem, at Danmark har en kedelig rekord i dødsfald på grund af lungesygdommen KOL. Der er simpelthen for stor risiko for at dø af KOL, hvis du er dansker.

Årsagen er, at danskerne går for sent til lægen, og ofte tør de først at tale med lægen om deres rygning, når sygdommen er blevet så alvorlig, at den er svær at behandle.

200.000 er syge uden at vide det

I dag lever 430.000 danskere med KOL, men læger vurderer, at helt op mod 200.000 af dem endnu ikke ved det. De går rundt med en ubehandlet KOL, fordi de ikke er opmærksomme på, at de har de første symptomer. Se, hvad de første symptomer er på KOLkundskab.dk

De første symptomer = alvorlig sygdom

Den triste besked er desværre, at når de første symptomer viser sig, ja så har du allerede mistet halvdelen af din lungefunktion. KOL er nemlig en sygdom, der kommer snigende. Hoste, opspyt og gentagne lungebetændelser er et tegn på, at sygdommen allerede er fremskreden. Derfor er det vigtigt, at gå til lægen langt tidligere, for at holde øje med din lungefunktion.

Du skal gå til lægen, hvis...

Danmarks Lungeforening råder alle rygere over 35 år til at gå til lægen og få tjekket deres lungefunktion jævnligt. Også selv om de ikke kan mærke nogle symptomer. På den måde kan man sikre, at sygdommen bliver opdaget, inden den bliver svær at behandle.

Det kan nemlig godt lade sig gøre at leve med KOL - ihvertfald hvis sygdommen bliver opdaget tidligt. Se mere om mulighederne for behandling og et godt liv med KOL her.

Du bør også gå til lægen, hvis du er ryger, hoster, har opspyt eller ofte har lungebetændelse. Det tager et minut at måle din lungefunktion - og det gør ikke ondt.

KOL-dagen 2012

Danmarks Lungeforening sætter d. 21. november i år fokus på dine lunger i forbindelse med Den Internationale KOL-dag 2012. Du vil kunne finde en masse arrangementer over hele landet, hvor du kan få målt din lungefunktion, få gode råd og vejledning til dit rygestop og meget, meget mere.

Så sæt kryds i kalenderen og få tjek på dine lunger.

Er du bekymret for, om du - eller en af dine nærmeste - har KOL? Så tag vores test på KOLkundskab.dk


SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.