Har du en drøm, så gå efter den. Med fokuseret træning når du i mål. Talent er derimod mindre vigtigt, lover forfatterne til ny bog.

Du kan blive, hvad du vil, hvis blot du er fokuseret. Og træner. Det er påstanden i bogen ’Bliv bedre med fokuseret træning’.

Succes handler mere om at have det rigtige mindset og om at vende sine fejl til noget positivt, end det handler om at have talent.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du kan opnå dine mål med fokuseret træning. Det er slet ikke så svært, og behøver på ingen måde at kræve et talent. Mød Kajakroeren René Holten Poulsen, som ved hvad der skal til, for at opnå sine mål, selvom de virker umulige.

Det får du:

  • Artikel: Du kan, hvis du vil
  • TEST DIG SELV
  • GUIDE
  • Artikel: ’Talent gør dig ikke exceptionel’


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Har du en drøm, så gå efter den. Med fokuseret træning når du i mål. Talent er derimod mindre vigtigt, lover forfatterne til ny bog.

Du kan blive, hvad du vil, hvis blot du er fokuseret. Og træner. Det er påstanden i bogen ’Bliv bedre med fokuseret træning’.

Succes handler mere om at have det rigtige mindset og om at vende sine fejl til noget positivt, end det handler om at have talent.

»Én kan have mere talent end en anden, men har de præcis samme vilkår og arbejder for det, vil det efter en årrække udligne sig. For det er den gode træning, der gør udslaget i sidste ende,« siger stemmecoach Ulrik Elholm, som er en af forfatterne.

Uanset om man vil blive bedre til at synge, studere eller spille håndbold, kræver det bevidsthed. Det er ikke nok at bruge mange timer, man skal også bruge dem rigtigt. Langt fra alle behøver blive verdensmestre, men bare et kvarter dagligt, hvor man øver sig koncentreret, kan give et bedre resultat. Det lover Ulrik Elholm og psykolog Susanne Bargmann i bogen .

Ifølge forfatterne handler det ikke om, hvor god du er, men om at du altid kan blive bedre. Det eneste du behøver er en åben og udviklende tankegang, også kaldet for mindset,

»Mange af os øver for ufokuseret, og tager ubevidst fejl med videre,« siger Ulrik Elholm.

Bliv bedre

Vil du blive bedre, skal du derfor fokusere på dine fejl og tage ved lære af dem.

»Har vi indlært noget forkert tre gange, tager det fem gange så lang tid at rette op på det igen,« siger Ulrik Elholm, som er cand.mag. i musikvidenskab og har 20 års erfaring som stemmecoach og fortsætter:

»Tag bittesmå skridt fremad. Bryder man ting ned i bidder, behersker man dem hurtigere.«

At bryde tingene ned er vigtigt, for at man kan omkode fejl. Derfor skal du starte ved baseline: Vil du f.eks. gerne lære at synge, skal du fokusere på, hvad du allerede kan. Er rytmen på plads, og kan du høre tonerne? Så handler det om den sidste teknik, før sangstemmen sidder i skabet.

Men ingenting kommer let. Vil du være rigtig god til noget, kræver det op imod 10.000 timers træning eller øvelse.

»Det gælder om at sammensætte træningen rigtigt, så man ikke går død i det, fordi det er for ustruktureret. Her er det vigtigt at have det rigtige mindset. Har du fokus på processen frem for resultatet, opdager du måske, at du er i stand til mere, end du tror,« siger stemmecoachen.

Start med motivationen. Skriv ned hvad du altid gerne har villet blive bedre til. Om det er sprog eller fodbold skal du afklare med dig selv, om det virkelig er dét, du gerne vil.

»Ryd så op i ambitionerne. Vil du ikke arbejde med en ambiton, skal du måske slippe den. Men kan du stadig mærke gnisten, skal du derimod tage fat på ekstremt små bidder ad gangen: Øv dig – bare to minutter hver dag – og tænk, hvilken forskel det gør på et år? Tænk mere på mellemregninger og proces, og gå så ind i maskinrummet og ret op på fejlene,« lyder rådet.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

’Talent gør dig ikke exceptionel’


Kajak-roning har indbragt han guld-, sølv- og bronce-medaljer på stribe, men René Holten Poulsen har ikke et særligt talent for sporten.
Succesen skyldes derimod træning, træning og mere træning.

Gør tingene færdige, og bliv ved. Sådan lyder opskriften på succes fra den 27-årige kajak-roer René Holten Poulsen.

»Det er ikke alt, der er lige sjovt, men det er nødvendigt, hvis du vil være den bedste,« siger han.

Han ved, hvad det vil sige at gå efter guldet. At træne efter at nå toppen. For han er Danmarks bedste kajakroer og blev bl.a. dobbelt verdensmester i 2015.

René Holten Poulsens var 12 år gammel, da han første gang stiftede bekendtskab med kajaksporten. Tidligere havde han flirtet med andre sportsgrene. Han havde både  gået til badminton, skydning, gymnastik og sportsakrobatik. Men ingen af dem havde formået at fange ham.

»Jeg har altid gerne villet være elitesportsudøver og har søgt efter noget, jeg kunne blive rigtig god til. Men jeg var på ingen måde den dygtigste, da jeg begyndte til kajak. Jeg var lille, tynd og slank. Meget langt fra en kajak-roer,« siger René Holten Poulsen.

»Men jeg syntes, det så fedt ud – kombinationen af at være udenfor og blive udfordret,« siger han og tilføjer, at træningen også kræver alsidighed, da den inkluderer vægttræning, svømning og langrend, hvis man vil være den bedste.

Bliv ved
Det 27-årige OL-håb har allerede hentet både hæder og medaljer til Danmark, bl.a. OL-sølv i Beijing i 2008 og dobbelt guld ved VM i 2015. Som det fremgår af hans hjemmeside, lægger René Holten Poulsen ikke skjul på, at han sigter solidt mod toppen af verdenseliten, ligesom medaljerne gerne skal vindes flere gange. Han véd, hvad det kræver, og han bliver ved. Tre måneder om året er han udenlands på træningslejre og til stævner, og ellers træner han to til tre gange om dagen.

Han er et pragteksemplar, når det kommer til at fokusere sin træning.

»Forskellen på mig og de fleste andre er arbejdsmoral. Evnen til at vælge fra og til – og gøre det 100 pct. Jeg har et arbejdstalent, som betyder, at jeg gør tingene og bliver ved, til jeg er god. Skipper man et træningspas om ugen, bliver det til meget på et år – så kan man hurtigt regne ud, at det er mange timer, man kunne have brugt på at blive bedre. Det er ren matematik,« siger René Holten Poulsen.

Talent ikke nok
Kajak-roeren anerkender, at nogle kan besidde et talent – f.eks. hvis de er genetisk større end andre eller motorisk bedre, men han kalder det samtidg ’en boble’.

»De mennesker bliver hurtigt  gode, men talent er uholdbart og rækker i længden kun til middelmådighed. Skal du være rigtig god, skal du langt forbi det. Nogle kan komme et godt stykke med det talent, de er født med, men det gør dig ikke exceptionel,« siger han og understreger, at det derimod kræver kontinuerlig træning i mange, mange år.

Om at blive ved, selvom man rammer muren efter to til tre måneders træning.

»Der er folk, som siger ’jeg kan ikke blive god til det her’ – nej, men hvad så med at arbejde hårdt på at blive det? Det gælder om at sætte sig ind i, hvad man misser, hvis man slækker på træningen. Det kan være nødvendigt at aflyse et træningspas, men ni ud af 10 gange er det ikke tilfældet. Nogle gange skal man bare gøre det, fordi man får mere ud af i sidste ende.«

René Holten Poulsen er uddannet tømrer og nåede at arbejde små fem år, inden han stoppede i 2011. Selvom han ikke fandt det specielt sjovt, at stå op klokken syv om morgenen – ligesom guldroeren ikke synes, det er sjovt at træne, når det sner, eller når regnen står ned i stænger. Alligevel gjorde han i en årrække begge dele for at blive Danmarks – og verdens – bedste. Træning, arbejde, træning. For så at begynde forfra dagen efter.

René Holten Poulsen har haft sin træner og sine forældre som støtte. Coaching går han derimod ikke så meget op i:

»Jeg har haft en dygtig træner, som har lært fra sig, så jeg vidste, hvordan jeg skulle træne. Det er der ikke noget magisk i. Mit job var i bund og grund at møde op og gøre arbejdet, mere behøvede jeg sådan set ikke,« siger han og fortsætter:

»Fremadrettet er der distancer, jeg godt kunne tænke mig at vinde – nogle af dem flere gange. Jeg vil også gerne blive bedre til at holde foredrag. Der er stadig masser af ting at gå i gang med,« siger René Holten Poulsen.

Foto: Linda Kastrup
Vis mere