Mænd mener, at læger har for lidt tid til at tale med dem om det væsentlige, når de endelig får taget sig sammen til at komme af sted. Det er et problem, mener førende ekspert.

Mænd går sjældnere til lægen end kvinder. De har en overdødelighed på stort set alle sygdomme. Kræft. Diabetes. Hjerte-kar-sygdomme. For bare at nævne nogle få. Men hvis de fik mere tid hos lægen, kunne problemet måske afhjælpes - mener mændene selv.

I 2014 stod mænd kun for lige under 40 pct. af samtlige konsultationer hos lægen. Og det er formentlig en af årsagerne til, at flere mænd end kvinder dør af sygdomme som kræft, hjerte-kar-sygdomme og luftvejslidelser, fordi sygdommene når at udvikle sig, fordi symptomerne ikke bliver opdaget i tide.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du som mand - eller kone til manden - kan gøre dit for at komme de alvorlige sygdomme til livs i tide. Bliv klog på, hvilke symptomer du skal tage alvorligt, og hvorfor det er så vigtigt at få ringet til lægen i tide. Her får du en guidende vejledning til symptomer, og hvilke veje du bør vælge, hvis sygdomsforløbet allerede er igang...

Det får du:

  • Artikel om mande-sundhed: Mere tid hos lægen, tak
  • Graf over sygdoms-statistik for kvinder og mænd
  • Fakta: Så slemt står det til
  • Guide: 10 tegn du ikke må overse

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Mænd mener, at læger har for lidt tid til at tale med dem om det væsentlige, når de endelig får taget sig sammen til at komme af sted. Det er et problem, mener førende ekspert.

Mænd går mindre til lægen end kvinder. De har en overdødelighed på stort set alle sygdomme. Kræft. Diabetes. Hjerte-sygdomme. For bare at nævne nogle få. Men hvis de fik mere tid hos lægen, kunne problemet måske afhjælpes - mener mændene selv.

Resultatet fremgår af en ny interviewundersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed og er foretaget blandt mænd, der ikke så tit bruger sundhedsvæsenet. Chefpsykolog og klinikchef ved Rigshospitalet i København, Svend Aage Madsen, bakker de mandlige patienter op. Det er ganske enkelt et problem, at sundhedssystemet ikke tager særlige hensyn:

»På grund af den knappe tid, kommer de ikke frem til det, de oplever som det væsentligste. De begynder måske med at fortælle om lidt ondt i nakken, men i virkeligheden har de gennem længere tid oplevet rejsningsproblemer eller flere tilfælde af åndenød.

Derfor er det vigtigt, at lægerne bliver bedre til tale med patienten, så man hurtigere kommer frem til det reelle problem.

Man kunne f.eks. forestille sig en decideret spørge-guide, så lægen ikke bare spurgte ’hvordan går det?’, men blev mere konkret og spurgte, ’tisser du mange gange i løbet af natten?’, ’hvad er det, du ligger og spekulerer på om natten?’, ’bliver du mere forpustet end normalt, når du går op ad trappen?’,« siger Svend Aage Madsen.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

I 2014 stod mænd kun for lige under 40 pct. af samtlige konsultationer hos lægen. Og det er formentlig en af årsagerne til, at flere mænd end kvinder dør af sygdomme som kræft, hjerte-kar-sygdomme og luftvejslidelser, fordi sygdommene når at udvikle sig, når symptomerne ikke bliver opdaget i tide.

F.eks. dør 140 mænd af kræft, hver gang 100 kvinder dør af det samme. Det gælder også de andre folkesygdomme.

Vant til kvinder

Formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag synes, det er ’interessant’, hvis man kunne få større udbytte af at imødekomme mændene anderledes, når de kom af sted til lægen:

»Vi ser jo en del flere kvinder og børn i vores konsultation, så det kan godt være, at vores kommunikation med mænd mellem 40-60 år er trænet til noget andet. Det er en spændende udfordring, og interessant, hvis vi læger kunne agere anderledes overfor mænd, så de fik et større udbytte. Det ville være godt, hvis vi kunne rejse en debat om, hvorvidt vores sundhedssystem er indrettet godt nok til enlige mænd, der sjældent går til læge,« siger han.

Christian Freitag mener dog samtidig, det er urealistisk, hvis hver enkelt patient skulle have mere tid, som mændene ellers efterlyser i den nye undersøgelse:

Alle ønsker mere tid

»De fleste borgere ønsker sig jo mere tid, det gør kvinderne også. Det hører vi også, at vores læger godt kunne tænke sig. Derfor lavede vi også en kampagne i samarbejde med Danske Regioner for nogle måneder siden, hvor vi forsøgte, at lære begge parter, at man skal begynde med at tale om det vigtigste.

Det gør lægens arbejde lettere, at man ikke gemmer det svære problem til sidst i samtalen, selvom jeg anerkender, at det kan være svært. Man kan jo sagtens bestille tid hos lægen flere gange, hvis man mener, man har mere end ét problem,« siger han.

I undersøgelsen foreslår mændene selv, at de udover mere tid ved den enkelte konsultation også blev indkaldt til lægen, ligesom man bliver indkaldt til tandlægen - med jævnlige tjek. Det forslag er en god idé, mener Svend Aage Madsen:

»I vores it-tidsalder er det jo teknisk meget simpelt, det er virkelig noget, vi som samfund bør gribe med kyshånd, hvis mændene selv vil indkaldes. Det ville være en god måde at komme rundt om forskellige emner, som f.eks. forhøjet blodtryk eller kolesterol, dårlige kostvaner mv. Vi er nødt til at have øje for, at der er nogle kønsforskelle,« siger han.

  • Årligt dør 2.239 flere mænd end kvinder, før de fylder 65 år.

GUIDE: 10 tegn du ikke må overse


1. Langvarig tristhed og dårligt humør
Det kan være tegn på en depression, hvis du over længere tid har trukket dig fra venner og familie, sovet dårligt og synes, at du ikke magter tingene, som du plejer, eller at du er mere vred og irritabel, end du plejer, og har pludselige vredesudbrud.

2. Gentagendehukommelsesbesvær
Hvis glemsomheden tager til, eller du føler dig mere forvirret, kan der være tale om demens. Det er f.eks. et faresignal, hvis du begynder at glemme, hvor du er på vej hen, når du er med tog eller kører i bil. Anden alvorlig sygdom, der kan give hukommelsesproblemer, er også parkinsons sygdom.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

3. Hoste der bliver ved mere end en måned
Kan betyde, at du har sygdom i lunger eller luftveje, som f.eks. kol eller lungekræft. Mindre alvorlige sygdomme tæller lungebetændelse, bronkitis eller astma.

4. Flere tilfælde af ekstra hjerteslag
Hvis du oplever ubehag, når dit hjerte slår et ekstra slag, og det begynder at ske oftere, skal du søge læge. Det kan være tegn på hjerte-kar-sygdom som forhøjet blodtryk, åreforkalkning eller hjertesvigt.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

5. Modermærker og andreknopper på huden
Modermærker og andre knopper på huden, der ændrer størrelse, farve eller får sår kan være tegn på, at det er ved at udvikle sig til ondartet modermærkekræft, og det skal behandles hurtigst muligt.

6. Forpustet eller stakåndet ilængre tid
Hvis du oplever flere tilfælde af åndenød, der bliver værre med tiden, kan det være tegn på f.eks. kol eller lungekræft. Andre årsager kan være astma eller bronkitis.

7. Blod i afføring
Kan være tegn på akut eller kronisk betændelsessygdom i tarmen. Det kan dog også betyde, at du har kræft i tyk- eller endetarm.
Hvis du derfor samtidig er træt, mangler appetit, og dit normale afføringsmønster har ændret sig, bør du reagere.

8. Rejsningsbesvær
Har du ændret uhensigtsmæssige vaner i din livsstil, som f.eks. rygning, og problemet alligevel ikke løser sig, bør du overveje, om der kan ligge en fysisk eller psykisk lidelse til grund for din manglende rejsning. Lidelser, der kan give problemer med potensen, er f.eks. diabetes,
hjerte-kar-sygdomme, prostatakræft, bivirkninger fra medicin eller stofskiftesygdomme.

9. Svien, udflåd og smerter; når du tisser
Der kan være tale om en kronisk infektion i prostata (blærehals-
kirtlen) eller en blærebetændelse. I andre tilfælde kan det skyldes en betændelse i bitestiklerne, ofte med feber, rødme og hævelse af pungen.

10. Hævede ben
Kan betyde, at du har dårligt kredsløb i benene. Hvis det ene eller begge ben pludselig (i løbet af få timer eller dage) hæver op, kan det være tegn på alvorlig sygdom som blodpropper eller hjertesvigt.