Det er ren indbildning, når danske børnefamilier tror, de bliver sundere ved kun at spise slik i weekenderne. Ingen slik i hverdagene betyder nemlig storforbrug i weekenden, viser en analyse fra DTU Fødevareinstituttet.

Fredagsslik, lørdagsslik og slik til Disney Sjov. Aldrig har danske børn og unge spist så meget slik og chokolade i weekenderne, som det er tilfældet i dag. Til gengæld spiser de ikke længere lige så meget slik i hverdagene, og det kan være med til at skævvride det syn, vi har på vores kostvaner. Det viser en analyse af børn og unges kost fra 2000 til 2013 foretaget af DTU Fødevarinstituttet.

Udover at slikindtaget altså oftere sker i weekenderne end i hverdagene, så viser analysen også, at børn og unge spiser tre til fire gange mere slik og chokolade, end det er sundt for dem. Det på trods af at mange har den opfattelse, at lidt slik ikke skader i weekenden, når man nu har afholdt sig fra det i hverdagene. Men faktum er, at børn og unge spiser lige så meget slik, som de altid har gjort, siger Sisse Fagt, der er kostvaneforsker ved DTU Fødevareinstituttet.

»Når man giver den gas i weekenden, ændrer det reelt ingenting i det samlede forbrug af slik og chokolade. Børn og unges kost er samlet set stadig ikke sund nok. Kun 30 procent af børn og unge spiser nok fuldkorn, ligesom kun 20 procent spiser nok frugt og grønt,« siger hun.

Ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger, bør maksimalt 10 procent af madens energi komme fra sukker, når det kommer til børn og unges kost. De anbefalinger ligger danske børn og unge 10 procent over. Faktisk spiser 60 procent af danske børn for meget sukker i forhold til det anbefalede behov, og det påvirker sundhedstilstanden negativt.

Fuldkorn er ikke nok
I analysen fremgår det, at børn og unge mellem fire og 17 år samlet spiser sundere, end man gjorde for 10-15 år siden. Det skyldes primært, at antallet af personer der følger anbefalingen for fuldkornsindtag er seksdoblet fra 2000 til 2013. Som resultat deraf er forekomsten af overvægt blandt samme målgruppe stagneret i samme tidsperiode.

Men et øget fuldkornsindtag betyder ikke, at sundhedstilstanden blandt børn og unge er reddet. Eller at danske børnefamilier kan læne sig tilbage. Eksempelvis ligger andelen af unge mellem 15 og 17 år der efterlever anbefalingerne for frugt og grønt kun på fem procent, mens den hos fire til seksårige ligger på 40 procent.

De meget debatterede energidrikke har også set en firedobling i salget blandt unge mellem 10 og 17 år siden år 2010. Det tal forventes at stige frem mod 2021. Det har betydning for mere end hver tredje unge bruger af energidrik, der rapporterer, at de har oplevet bivirkninger som søvnløshed, rastløshed og øget hjertebanken efter indtag.

Sunde, sjove snacks
Hvis heksehyl, skolekridt og vingummibamserne skal byttes ud til fordel for noget sundere, så findes der mange spændende alternativer til de klassiske gulerods- og agurkestave. Nogle gange kræver det heller ikke andet end en smule fantasi, hvis de små skal overtales til sundere madvarer.

»Der findes utallige alternativer uden hvidt sukker - de er tilmed lette at lave. Børn kan fra en meget tidlig alder være med til at lave dem, og når de har set frugten blive skrællet, skåret i skiver og lavet til snacks, så er de også mere tilbøjelige til at spise det,« siger Charlotte Seeger, der er ernæringsspecialist, forfatter og stifter af Babybite.dk


BT har spurgt Charlotte Seeger, ernæringsspecialist, forfatter og stifter af Babybite.dk, om tre spændende opskrifter på sjove og sunde alternativer til den klassiske fredagsslik.

  • Vandmelonis

Du skal bruge:
1 vandmelon
Træispinde.

Sådan gør du:
Skær melonen ud i trekanter og lav et lille snit i skrællen forneden. Kom ispinden ind der hvor du har lagt snittet og så er vandmelonisen klar til servering! Kan også fryses.

  • Glutenfri quinoakage

Du skal bruge:
10 dadler
4 æg
50 g ren kakao
3 spsk blød kokosolie
50 g smør
2 1/2 dl kogt quinoa
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljepulver

Glasur:
2 dl flormelis
3 -5 spsk koldt vand

Sådan gør du:
Skyl quinoaen og kog den efter anvisning på posen og lad den herefter køle af.
Fjern stenene fra dadlerne. Smelt kokosolien og blend kokosolie, æg og dadler sammen.

Tilsæt quiona, kakao, vanilje -og bagepulver og blend noget mere. Smelt smøret, lad det afkøle en smule og blend det sammen med resten af kageblandingen.

Kom kagedejen i en bageform (25 cm i diameter) i klædt bagepapir og bag kagen i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 25 minutter. Hold øje med kagen undervejs, da der er stor forskel på ovne. Bland flormelis og vand og kom glasuren på kagen, når den er HELT afkølet. Pynt med fx frysetørret hindbær eller kokosmel.

Kan holde sig i ca. 3 dage på køl.

  • Mango/kokos is

Du skal bruge:
1 moden mango
1 dl kokosmælk (brug helst ikke light)
1 spsk sirup
3 spsk hakket chokolade
Saft fra 1 appelsin

80 g chokolade (bruges til overtræk af isene)

Sådan gør du:
Skær mangokødet fri for sten og skræl og kom det i en skål. Tilsæt kokosmælk, sirup og saften fra 1 appelsin. Blend til ismassen har en ensartet konsistens. Hak ca. 20 g chokolade og bland det i ismassen.

Fordel ismassen i 4 isforme og kom en ispind i hver af dem. Lad dem køle natten over.

Lav et vandbad og smelt chokoladen. Hæld evt. chokoladen over i et glas – så er det nemmere at dyppe isene, så de får en pæn overflade. Lad chokoladen størkne og nyd isene med det samme.