Musik er ikke bare en uskyldig fritidsbeskæftigelse. Faktisk kan musikterapi hjælpe stressramte danskere med at komme ovenpå igen og tilbage på arbejdsmarkedet.

Musikterapi er en terapiform, hvor man enten spiller eller lytter til musik og eventuelt har en uddybende samtale bagefter. Og man kan faktisk bruge musikterapi mod stress. Det fortæller dr.dk, der har talt med forsker og musikterapeut Bolette Daniels Beck, der netop har lavet en ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet om emnet.

Hun har baseret sin afhandling på undersøgelser af to grupper på hver ti personer. Den ene gruppe fik musikterapi i ni uger, mens den anden gruppe ikke fik nogen struktureret behandling.

LÆS OGSÅ: Er du i risikoen for stress?

- Der var signifikant, altså ikke-tilfældig, forskel på dem, der fik og ikke fik musikterapi. Deres humør blev forbedret, deres oplevelse af angst og depression var reduceret, de sov bedre og oplevede færre fysiske problemer, siger Bolette Daniels Beck. 

Musiklytning og en indre rejse

Der findes flere forskellige typer af musikterapi. Typen “Guided Imagery and Music” handler om at tage på en indre rejse, og det er bearbejdningen af denne indre rejse, som kan hjælpe stressramte personer.

LÆS OGSÅ: 20 gode råd til at undgå stress 

 - Klienten lytter til musikken, som er klassisk, og lader den føre sig ind i oplevelser af indre billeder, erindringer, følelser og sanseoplevelser. Under musiklytningen fortæller klienten om sine oplevelser, og terapeuten er hele tiden med og stiller spørgsmål eller giver forslag til videre udforskning. Efter tre kvarter guider terapeuten klienten tilbage til almindelig bevidsthed, og klienten tegner en tegning af sin oplevelse som overgang til en samtale om oplevelsen. Det hele varer to timer, fortæller Bolette Daniels Beck.
 
Trods de gode resultater, er der stadig brug for mere forskning for at understøtte Bolette Daniels Becks ph.d.-afhandling.