Lyt til artiklen

Landsholdet skal passe godt på skinnebenene, hvis de kommer foran mod Malta i aften. Et nyt studie viser nemlig, at fodboldspillere får flest skader, når de er foran.

Hvis Danmark scorer tidligt mod Malta, så er det da en god ting? Eller er det?

Det kan være en bittersød fornemmelse at være foran i fodbold. I hvert fald hvis man kigger på statistikken. Tre nye artikler fra et svensk studie på Göteborgs Universitet gennemgår tallene fra VM i 2002, 2006 og 2010, og det siger, at de fodboldspillere, der fører, har større chance for få skader, end dem, der er bagud.

Det er blot en af flere ting, som ifølge studiet øger risikoen for at få skader. Derudover er der større risiko lige efter et spilstop, større risiko for angrebsspillere og måske mest opsigtsvækkende: større risiko, jo længere pause der er mellem kampene.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse meget mere om forskning og statistik i fodboldens verden

De svenske forskere kommer ikke selv med en forklaring på, hvorfor skaderne rammer dem, der fører. Videnskab.dk har derfor vendt blikket mod Danmark og spurgt en sportspsykolog og en muskelforsker, der begge har stor erfaring fra den danske Superliga, hvad årsagen kan være.

- Den eneste årsag jeg umiddelbart kan se, er at fodboldspillere, der er foran, slapper mere af, hvorimod dem, der er bagud, bliver mere aggressive i deres spil, fordi de har noget der skal indhentes, siger Erik Østenkjær, der er sportspsykolog, og som blandt andet har arbejdet i AGF.

Læs også hos Videnskab.dk: Afgør boldbesiddelse fodboldkampe?

At førende spillere har større risiko for skader kan have en ret naturlig årsag ifølge Jesper Løvind Andersen, der er laboratorieleder på Idrætsmedicinsk Afdeling (ISMC) på Bispebjerg Hospital:

- Det er faktisk sådan, at det hold, der er foran, typisk løber mindre end det hold, der er bagud. Her vil man måske tænke, at det vil give færre skader, men det tabende holdvil jagte dem mere, og vil måske være mere aggressive, siger Jesper Løvind Andersen, der selv har arbejdet i FCK i flere år.

Erik Østenkjær kan godt nikke genkendende til, at fodboldspillere, der fører, også slapper mere af.

Læs også hos Videnskab.dk: Fodbold: Derfor sparker du over mål

- Hvis man er foran, så passer man ikke ligeså godt på, og dem, der er bagud, går ind i tacklingerne med en anden styrke. Der skal faktisk meget mere coaching til at styre et hold, som er foran, end et hold, der er bagud, siger han.

Ifølge studiet er angrebsspillerne dem, der får flest skader. Det kan ifølge Jesper Løvind Andersen skyldes, at 'i en konfrontation mellem angriber og forsvarer vil det næsten altid være forsvareren, der er den aggressive part. Angriberen skal blot forsøge at komme forbi, siger han.

- Når en forsvarsspiller skal tackle, så skal han for alt i verden sørge for at stoppe angriberen, mens angribere, der tackler, altid har en mand mere, der kan hjælpe til, hvis modstanderen smutter forbi.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Tåhyleren er bedre end vristsparket

Derfor hader kvinder fodbold