Forskere og læger fra flere lande råber vagt i gevær: Det er helt sort, at patienter kan få medicinsk cannabis, uden at stoffet er ordentligt testet.

I Danmark kan nogle patienter om kort tid få medicinsk cannabis på recept.

Folketinget har vedtaget, at læger som forsøg kan udskrive midlet fra årsskiftet, blandt andet til patienter med kroniske smerter.

Men de smertelæger, der skal udskrive det, er ekstremt bekymrede over, at deres patienter fremover kan få et stof, som ikke er testet i de kliniske forsøg, man normalt kræver, før et nyt lægemiddel kan tages i brug. Det skriver Videnskab.dk.

»Vi aner jo ikke, hvordan medicinsk cannabis virker. Vi ved for eksempel ikke nok om, hvorvidt patienterne bliver afhængige af stoffet, og hvilke øvrige bivirkninger det kan have på lang sigt,« siger Gitte Handberg, der er overlæge på Smertecenter Syd og gæsteforsker på Syddansk Universitet.

»Jeg forstår simpelthen ikke, at vores politikere synes, det er forsvarligt at markedsføre det uden om de sikkerhedsforanstaltninger, der normalt gælder, når man tager ny medicin i brug,« fortsætter hun.

Læs også på Videnskab.dk: Dine gener afgør, hvor fed du bliver af sodavand

Ikke kun danske læger er bekymrede

Overlægen og andre danske læger er ikke de eneste, som frygter brugen af medicinsk cannabis.

I andre lande, hvor medicinsk cannabis allerede bliver udskrevet, eller hvor man diskuterer, om det skal legaliseres, er læger også skeptiske over at bruge et produkt, som de ikke kender effekten af.

Det stod klart, da 2.500 læger og forskere fra Europa, USA og Canada for nyligt var til smerteforskningskongres i København. På kongressen var der bred enighed om, at legalisering af medicinsk cannabis er foruroligende.

Læs også på Videnskab.dk: Hurtige cyklister lever længere

»Vi har meget begrænset klinisk evidens for, at cannabis har en smertelindrende effekt, og vi har en meget lav grad af tillid til, at det er et godt middel, sagde Mary-Anne Fitzcharles, der er ph.d. i medicin på Afdeling for Rheumatologi på McGill University, Canada, på kongressen.

»På verdensplan har kun 7.000 patienter indgået i studier, som har undersøgt effekten af forskellige cannabis-produkter. Det er meget få, når man tænker på, at patienterne har en række meget forskellige lidelser,« fortsatte hun.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er man træt om dagen, men lysvågen om aftenen?

Studierne har inkluderet patienter med en pærevælling af lidelser fra sclerose til gigt, og fra rygsmerter til fibromyalgi.

Mange af dem viser ingen signifikant effekt af cannabis mod smerter, og en del af studierne har metodiske problemer, sagde Mary-Anne Fitzcharles, som på kongressen gennemgik den forskning, der er lavet om medicinsk cannabis.

I 2014 publicerede hun og kolleger en artikel med titlen The Dilemma of Medical Marijuana Use by Rheumatology Patients i tidskriftet Arthritis Care and Research.

Du kan læse hele artiklen på Videnskab.dk.