Nogle synes, det er fantastisk. Andre river en lille stump hår ud hver gang, de bliver konfronteret med et krydsord. Men de små hjernevridere kan lære os meget om os selv.

Er krydsord bare en harmløs hobby – eller kan det faktisk bruges til at holde din hjerne skarp? En ligegyldig hobby er det i hvert fald langtfra, mener den amerikanske psykolog Raymond S. Nickerson. Han er professor ved Tufts University i Massachusetts

Det skriver Videnskab.dk

Nickerson er gået videre end de fleste krydsordsløsere og har set på, hvad ordpusleriet fortæller om hjernen.

»Det, der er fascinerende ved en kryds og tværs, er, at den involverer mange dele af hjernens arbejde, som vi normalt studerer stykvis og opdelt - såsom søgning i hukommelsen og løsning af problemer,« siger han.

De fleste mentale processer hos krydsordsløseren sker ubevidst.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan spil forbedre din hjerne?


Resultaterne dukker ikke i op i bevidste tankeprocesser, før de er bestemt et andet sted i hjernen. Intuition spiller en vigtig rolle for at løse krydsord, har Nickerson fundet ud af, ifølge en artikel i Psychonomic Bulletin & Review.

Nogle gange arbejder det underbevidste så hurtigt, at det leverer løsningen med det samme. Andre gange er du nødt til at gå mere metodisk til værks og gå gennem mulige løsningsord et for et. Det afspejler den måde, det underbevidste arbejder på for at komme tættere og tættere på en løsning.

Læs også hos Videnskab.dk: Nyt computerspil styrker hjernen

Nickerson peger på arbejde, Peter Farvolden fra University of Toronto i Canada gjorde i 1990'erne.

Farvolden gav sine forsøgspersoner fire af bogstaverne i et syv bogstaver langt løsningsord. Mens de forsøgte at finde den rigtige løsning, bad han dem om at sige et hvilket som helst andet ord.

De ord, de kom på, havde en tendens til at handle om det samme emne som den rigtige løsning, hvilket tyder på, at underbevidstheden løser problemer trinvis.

Læs også hos Videnskab.dk: Send din hjerne på træningslejr – det virker