Hvad enten du er kvinde eller mand, så har du muligvis haft en diskussion med én fra det modsatte - kan kvinder eller mænd tåle mest smerte?

BuzzFeed har tidligere lavet en video, der viser, at mænd kan tåle en anelse mere smerte, når det kommer til at holde hånden i isvand. Men forskning fra Georgia State University i USA viser, at det måske ikke er en helt fair konkurrence for kvinderne.

Det skriver Science Daily.

Det er kendt i den medicinske verden, at kvinder næsten skal have dobbelt så meget smertelindrende medicin, som eksempelvis morfin, når de skal medicineres for sygdomme som eksempelvis gigt og fibromyalgi (muskelsmerter, træthed og nedsat fysisk udholdenhed, red.).

Derfor har en gruppe forskere fra det amerikanske universitet testet en mulig forklaring på, hvorfor det er tilfældet. Man vurderede, at det kunne være muligt, at en øget aktivitet af immunceller i hjernen (mikroaglia) hos kvinder var en årsag til dette. Hjernens immunceller undersøger hjernen for infektion eller patogenese (sygdomsfremkaldende symptomer, red.), og hvis morfin eksempelvis gives til en person, der ikke har behov for det, anses det som værende et patogen.

Forskergruppen testede tesen på han- og hunrotter, hvor man gav dem et middel, der stoppede for mikroaglias aktivitet i deres hjerner. Herefter kunne man påvise, at hunrotterne reagerede nemmere på morfin med mindre mikroaglia i hjernen. Det bekræftede altså forskernes teori, at kvinder har større aktivitet af immunceller i hjernen end mænd.

Det er et ganske revolutionerende træk i målet om en mere effektiv behandling af kvinder, mener Dr. Anne Murphy, der er medforfatter på den rapport, der er udformet omkring forskningen.

»Resultaterne af undersøgelsen har stor betydning for behandlingen af smerter og indikerer, at mikroaglia kan være et vigtigt sted at målrette medicineringen imod for at forbedre smertelindring med opioider (smertelindrende præparater) hos kvinder,« siger Dr. Anne Murphy ifølge Science Daily.

Så ikke blot har forskerne fundet ud af, at kvinderne faktisk har nemmere ved at føle smerte - så har de muligvis også fundet ud af, hvordan man mere effektivt kan behandle kvinders smerter.