Har du prøvet praktisk talt alt for at slippe af med angsten, men den vender uvægerligt tilbage? Forsker giver her gode råd til, hvad du kan gøre ved din angst.

Måske troede du, at du var sluppet af med angstfølelsen, kun for at opleve at den vender tilbage for alvor?

Angst kan komme til udtryk som frygt, rastløshed og give udfordringer i skole og arbejdsliv.

Uanset hvordan angsten plager dig, kan videnskaben hjælpe dig med at overvinde den én gang for alle. Det skriver The Conversation, ifølge Videnskab.dk.

I artiklen giver forskeren Olivia Remes, der forsker i psykiske lidelser ved Cambridge Universitet, sine tre bedste råd til at tackle angsten. De lyder:

Gør det dårligt
Tilgiv dig selv
Hjælp andre

Og hvordan skal det så forstås?

’Gør det dårligt’

Vi tror ofte at vi skal gøre noget 'perfekt', eller at vi skal vente på det 'perfekte' tidspunkt, men det fører til udskydelser, lange forsinkelser, og sommetider forhindrer det os endda i at gøre det overhovedet. Og det fører til stress - og angst.

Hvis angsten er handlingslammende, og du har svært ved at træffe beslutninger og få sat gang i tingene er det ifølge Olivia Remes en god idé at ’gøre det dårligt.’

Årsagen til, at det virker så godt, er, at det fremskynder beslutningsprocessen og tvinger dig til at skride til handling.

»Ellers kan man jo bruge flere timer på at beslutte sig for, hvad man skal gøre, og hvordan det skal gøres, hvilket er både tidskrævende og stressende,« skriver Olivia Remes.

Læs også på Videnskab.dk: Morgenlys mindsker angst

Tilgiv dig selv

Er du især kritisk over for dig selv og de fejl, du laver? Forestil dig, at du har en ven, der konstant kritiserer dig og påpeger alt, hvad der er galt med dig og dit liv.

»Det er netop den rolle, som personer, der lider af angst, ofte påtager sig over for sig selv. De gør det så tit, at de overhovedet ikke lægger mærke til det. De behandler slet ikke sig selv pænt,« skriver Olivia Remes.

Hendes råd lyder, at vi skal tiligive os selv vores fejl og udskyde vores bekymringer.

Indse, at du instinktivt bebrejder dig selv, og slip så de negative tanker, og omdiriger opmærksomheden tilbage til, hvad det var, du var i gang med.

'Vent med at bekymre dig' er endnu en effektiv strategi. Hvis et eller andet går galt, og du føler dig tvunget til at bekymre dig (fordi du tror, at du har gjort noget galt) - så vent - gør det ikke med det samme. Udsæt din bekymring.

Ifølge Olivia Remes vil vi opdage, at vi ikke opfatter situationen for at være ligeså generende eller bekymrende, når vi udsætter den og i stedet vender tilbage til den på et senere tidspunkt.

Læs også på Videnskab.dk: Glem fitnesscenteret - dyrk motion i korte intervaller

Hjælp andre

Det er også værd at overveje hvor meget af din dag, du bruger på at tænke på andre. Hvis det er meget lidt - eller måske endda overhovedet ikke - så er du i højrisikozonen for dårligt mentalt helbred.

Uanset hvor meget vi arbejder eller hvor mange ​​penge, vi tjener, er vi ikke i stand til at være rigtig glade, indtil vi ved, at andre har brug for os og er afhængige af vores produktivitet eller kærlighed.

Det betyder ikke, at vi nødvendigvis har brug for ros, men når vi foretager os noget med tanke for andre, flytter vi vores fokus fra os selv (og vores bekymringer) og placerer det på andre - og på hvordan vi kan gøre en forskel for dem.

Tilknytningen til andre mennesker har ofte vist sig at være den bedste buffer mod et skrantende mentalt helbred.

Neurologen Viktor Frankl skrev: »For mennesker der tror, at der ikke er noget at leve for, mere at forvente sig af livet … det handler om at få dem til at indse, at livet stadig forventer sig noget af dem.«

Du kan læse hele historien på Videnskab.dk

Læs også på Videnskab.dk:

Må jeg springe morgenmaden over?

Her er de 5 sundeste grøntsager, du kan spise