Børn af overvægtige mødre har selv tendens til at blive for tykke. Et nyt studie på mus tyder på, at det kan skyldes betændelse hos de tykke, gravide mødre.

Børn født af tykke mødre har større risiko for selv at blive overvægtige senere i livet.

Men ved hjælp af forsøg på mus mener danske forskere, at de nu har fundet forklaringen på, hvorfor fedme hos gravide mødre dermed kan 'smitte' børnene. Det skriver Videnskab.dk.

»Vi ved, at fedme giver en kronisk betændelsestilstand i kroppen. Vores forsøg viser, at det er denne betændelsestilstand hos den gravide mor, som kan være årsag til, at næste generation har større risiko for at blive overvægtige,« fortæller Anete Dudele, som er postdoc ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og førsteforfatter på det nye studie.

Læs mere på Videnskab.dk: Tarmbakterier kan være nøglen til fremtidens fedmemedicin

Til det nye forsøg brugte forskerne gravide mus, der enten var overvægtige eller normalvægtige.

De normalvægtige, gravide mus fik indopereret en pille, der gav dem en kunstig betændelsestilstand i kroppen, som om de var overvægtige.

»Ungerne fra de overvægtige mødre og fra mødre, som havde fået kunstig betændelse, var en lille smule større end de andre unger, men ikke noget særligt. Så vi besluttede os for at udfordre ungerne. Vi gav dem en fed kost, og så begyndte der pludselig at ske noget,« fortæller Anete Dudele.

Læs mere på Videnskab.dk: Kolde eller varme kontorer virker måske mod fedme og diabetes

Da museungerne fik den fede kost, blev alle musene som ventet tykkere. Men der var stor forskel på, hvor tykke museungerne blev.

»Det interessante var, at musene, som var blevet født af mødre, som havde fået en betændelsespille, reagerede på samme måde som musene, der var blevet født af overvægtige mødre. De blev meget federe end musene fra kontrolgruppen. Så det viser, at moderens betændelse under graviditet og amning alene er i stand til at øge risikoen for, at børnene bliver fede senere i livet,« konkluderer Anete Dudele.

Læs mere på Videnskab.dk: Børn født ved kejsersnit har større risiko for fedme

Forskerne påpeger dog også, at der naturligvis er forskel på mus og mennesker, og at man derfor ikke kan overføre resultater fra dyreforsøg direkte til mennesker.

»Som en forsigtig forsker skal man selvfølgelig understrege, at resultater fra museforsøg ikke altid kan overføres til mennesker. Næste skridt må være at finde ud af, om man kan genfinde det samme mønster hos mennesker,« siger lektor ved Københavns Universitet Romain Barrés, der ikke har været en del af det nye studie.

»Problemet er bare, at den slags studier er meget svære at lave. Af etiske grunde kan man ikke bare lave en betændelsestilstand hos gravide kvinder og se, hvad der sker. Derfor en dyrestudier som dette her meget vigtige,« fortsætter Romaine Barrès.

Andre artikler på Videnskab.dk

Er cola godt mod dårlig mave?

5 videnskabelige råd til god søvn

Ferieråd: Gå hurtigt for at undgå en væltet kuffert