Udsving i dit blodsukker spiller sandsynligvis en væsentligt større rolle for din sundhed end hidtil antaget, viser et dansk studie. En anden dansk forsker er dog skeptisk.

Når kroppen begynder at angribe sig selv, som det sker ved sygdomme som gigt, type 2-diabetes og psoriasis, kan et ustabilt blodsukker forværre situationen yderligere.

Det er konklusionen på et nyt dansk studie, hvor tre forskere har gennemgået en række studier på området og for første gang har kortlagt, hvor det går galt, når man spiser for meget sukker. Det skriver Videnskab.dk.

For meget sukker kan nemlig give en betændelsestilstand i kroppen, kaldet inflammation, som i sidste ende kan føre til en lang række sygdomme, skriver forskerne.

Læs mere på Videnskab.dk: Er det farligt ikke at få sex?

Mens en kritiker kalder studiet for »spekulativt« og angriber konklusionernes styrke, mener hovedforfatter Anette Sams, at resultaterne er »et stort vink med en vognstang« i retning mod at få mere opmærksomhed på blodsukkerets betydning for sundheden.

»Vi bør allesammen have større omtanke for vores blodsukker. Ikke kun overvægtige mennesker og type 2-diabetikere, men også de mange normalvægtige mennesker, som potentielt kan udvikle sygdommene,« siger Anette Sams, der er seniorforsker på Rigshospitalet.

Læs mere på Videnskab.dk: Du kan spise mange fødevarer længe efter udløbsdatoen

Ifølge gennemgangen starter det hele med en særlig type celler, endothelceller, som beklæder indersiden af alle blodkar og fungerer som kroppens grænsekontrol mellem blodet og resten af kroppen.

Hvis niveauet af sukker i blodet er for ustabilt og hurtigt skifter mellem at være normalt og højt, så tilkalder endothelcellerne immunsystemet og fortæller musklerne, at de skal stoppe med at optage det sukker, som cirkulerer i blodet.

Hos folk med stabilt blodsukker vil det samarbejde gå i sig selv igen efter noget tid. Men hvis blodsukkeret ofte er højt, starter det en ond cirkel, hvor cellerne bliver ved med at signalere immunsystemet og musklerne uden grund, fortæller Anette Sams.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor gør foråret os så kåde og glade?

Professor i endokrinologi fra Aarhus Universitetshospital, Kjeld Hermansen, studser dog over nogle af påstandene i det nye studie, som han synes lider under kun at være en delvis gennemgang af forskningen på feltet.

»For mig at se er det et noget spekulativt, hypotetisk stykke litteratur. Der er ikke tilvejebragt sikker evidens for, at det holder vand. Arbejdet er præget af, at der ikke er foretaget en systematisk gennemgang, men at det netop er en kritisk gennemgang, hvor litteraturen er udvalgt, så den passer ind i forfatternes opfattelse og hypoteser,« siger han til Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Børn lærer at lyve som 2-arige – sådan får du sandheden ud af dem

Hvorfor er Jorden ikke firkantet?

Danskerne har overraskende ens gener