I tarmen bliver æggene kortvarigt til larver, som kommer ud ved næste toiletbesøg.

120 danske patienter med blødende tyktarmsbetændelse skal i et forsøg drikke mikroskopiske parasit-æg fra piskeorm, skriver dr.dk.

Parasitterne kan stimulere tarmcellerne til at danne immunstoffer, som dæmper sygdommen, viser tidligere forsøg.

»Vi håber, at vi fremover vil have parasit-æggene som behandlingsmulighed for de patienter, der står overfor at skulle i gang med en stærkere immundæmpende behandling,« siger Andreas Munk Petersen, der er overlæge på gastroenheden på Hvidovre Hospital, til dr.dk.

»Det kan nok ikke fjerne selve sygdommen, men vi håber, at behandlingen kan holde sygdommen i ro eller dæmpe symptomer, når sygdommen blusser op,« fortsætter han.

Læs også på Videnskab.dk: Får man mere og kraftigere hår efter barbering?

 

Ifølge Videnskab.dk, der har omtalt historien, findes parasitter fra piskeormen (Trichuris suis ova) naturligt hos både grise og mennesker.

»Den parasittype, vi bruger, har været en yderst almindelig parasittype hos mennesker i tusindvis af år. Det er kun det sidste halve århundrede, at vi ikke har haft den i de fleste industrialiserede områder,« skriver en anden af forskerne bag forsøget Christian Kapel, professor fra Københavns Universitets Natur- og Biovidenskabelige fakultet, i en mail til Videnskab.dk.

 

Samtidig med, at parasitten er forsvundet fra mennesker i den vestlige del af verden, er der sket en stor stigning i forekomsten af kroniske immunsygdomme, tilføjer Christian Kapel.

Læs også på Videnskab.dk: Føj for s… Parasit-orm i din tarm er farligere, end vi troede

 

I forsøgene, som bliver udført på Hvidovre Hospital, skal patienterne drikke æggene, som kun er 0,06 millimeter og ikke kan ses med det blotte øje.

I tarmen bliver æggene kortvarigt til larver, som nedbrydes og kommer ud ved næste toiletbesøg, skriver dr.dk.

Parasit-medikamentet er allerede testet i mindre forsøg.

»Vi ved, at det stort set ingen bivirkninger har,« siger Andreas Munk Petersen til dr.dk.

Tre hospitaler, Københavns Universitet, Statens Serum Institut og virksomheden Paratech A/S står bag forsøgene.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Penisstørrelse: Er stor virkelig bedst?

Kan jeg få klamydia fra et toiletbræt?

Her er de bedste råd mod dårlig ånde