En glad medarbejder er en rask medarbejder. Jo mindre travlt man har, og jo mere ros man får, des færre sygedage har man ifølge ny undersøgelse.

De fleste synes nok, at arbejdsdagen bliver lidt bedre, hvis chefen giver et par rosende ord med på vejen.

Men anerkendelse fra den øverste del af hierarkiet kan betyde mere end som så, skriver Videnskab.dk.

Støtten fra lederen ser nemlig ud til at kunne modvirke langtidssygefravær, som kommer af søvnproblemer, viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Læs mere på Videnskab.dk: Studie: Hunde vil hellere have ros end godbidder

»Resultaterne tyder på, at hvis man reducerer mængden af opgaver i arbejdet eller forøger den anerkendelse, medarbejderne oplever fra ledelsen, kan det være med til at forebygge langtidssygefravær som følge af søvnproblemer,« siger Ida E. H. Madsen i en pressemeddelelse.

Hun er seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og en af forskerne bag studiet.

Studiet viser, at sammenhængen mellem langtidssygefravær og søvnproblemer er stærkere, når lønmodtageren oplever høje arbejdskrav, mens den er svagere hos de mennesker, der får den største anerkendelse fra deres chef.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor er det bedst at træne om morgenen

Det kan dog ikke siges med sikkerhed, at det er chefens anerkendelse, der er skyld i mindre sygefravær.

»Vi har i dette studie ikke gennemført ændringer på arbejdspladserne, men sammenlignet sandsynligheden for langtidssygefravær blandt medarbejdere med og uden søvnproblemer og med forskellige typer af arbejdsmiljø,« siger Ida E. H. Madsen og tilføjer:

»Derfor kan vi ikke konkludere, at anerkendelse fra chefen også er årsag til mindre sygefravær,«

Andre artikler fra Videnskab.dk: