Nogle mennesker elsker at knække fingre. Men er det egentlig skadeligt for fingrene, og kan man få gigt, hvis det tager overhånd? Få svaret her.

Nogle får kuldegysninger af lyden, mens andre nyder følelsen. Knæk! Men hvordan kan det egentlig være, at fingrene kan ’knække’ – og er det usundt for leddene?

Som en beroligelse til alle de læsere, der selv knækker fingre, kan vi starte med at konstatere, at der ikke er noget bevis for, at fingerknækning skulle give hverken slidgigt eller leddegigt. Det fortæller overlæge Søren Larsen fra den håndkirurgiske sektor på Odense Universitetshospitals ortopædkirurgiske afdeling.

»Det kan jo blive til en dårlig vane, at man hele tiden presser fingrene ud i yderpositioner, som man gør, når man knækker dem. Men at det skulle være usundt, er et af de der dogmer, som bliver sandere, jo mere man snakker om det,« siger Søren Larsen.

Læs hele artiklen hos Videnskab.dk, hvor du også får svar på, hvorfor nogle mennesker overhovedet føle trang til at gøre vold på deres fingre.

Søren Larsen bliver bakket op af et ejendommeligt enmandsstudie, som blev offentliggjort i USA i 1998. Manden bag studiet, læge Donald Unger, besluttede sig som barn for at teste det, han fik at vide fra sin familie; at han ville få gigt af at knække fingre.

Hver dag i 50 år knækkede han fingrene på sin venstre hånd mindst to gange, mens han lod den højre hånd være i fred. Efter fem årtiers knækken og brækken fik han undersøgt sine hænder, og konklusionen var klar: Der var ikke forskel på hænderne.

Donald Unger modtog Ig Nobelprisen, der er en parodi på den ægte version og gives for bedrifter, som ’først får folk til at le og derefter får dem til at tænke’. Det forholder sig ifølge Søren Larsen anderledes, hvis man knækker for eksempel nakke og knæ.

Læs også hos Videnskab.dk: Du kan blive overfølsom over for smerte

Her skal man være mere opmærksom, da det kan være tegn på begyndende slid- og leddegigt.

»Når det knirker og skurrer i andre led, skyldes det ofte skader og ujævnheder på brusken i leddet. Så her skal man passe lidt på, ikke mindst hvis det er forbundet med smerte,« siger Søren Larsen og giver en løftet pegefinger med på vejen:

»Vi voksne er rigtig gode til at ignorere kroppens egne signaler. Et af de hyppigste signaler er smerte. Det betyder, at vi skal holde op med det, vi har gang i,« siger han.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Mand med alien-hånd kan ikke styre sine bevægelser

Babyer har sympati for mobbeofre

Er de fleste psykopater mænd?