Et nyt studie viser, at hvis man fjerner et særligt fedme-gen, sænkes kolesterolniveauet i blodet, og risikoen for fedme, diabetes og fedtlever mindskes.

Ny forskning med mus og mennesker har vist, at et fedme-gen kaldet USF1 styrer niveauet af kolesterol og fedt i blodet. Det skriver Videnskab.dk.

Fjerner man genet, viste studiet, at musene blev beskyttede mod fedme, insulinresistens og hjerte-kar-sygdomme.

Læs mere på Videnskab.dk: Føler du dig fed, fører det til fedme

Ifølge forskerne er effekten tilsvarende positiv hos mennesker.

»USF1-genet er faktisk en slags hovedafbryder, der regulerer ekspressionen af andre gener (hvor meget et gen bliver udtrykt, eller hvor aktivt et gen er, red.),« forklarer undersøgelsens hovedforfatter Pirkka-Pekka Laurila fra Universitetet i Helsinki og Finlands Statslige Institut for Sundhed og Velfærd, ifølge Videnskab.dk.

Ved at fjerne USF1-genet i musene forbedrede forskerne niveauet af det 'gode kolesterol'.

Fjernelse af USF1-genet reducerede desuden en type fedtstof i blodet, der øger risikoen for hjertekarsygdom og hjalp musene med at forblive slanke - selv når de fik en kost med et højt fedtindhold.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere giver svar: Hvad er den bedste slankekur?

Klinisk professor ved Københavns Universitet, Allan Vaag, beskriver de seneste resultater som 'meget signifikante'.

Han var ikke involveret i den nye forskning, men han studerer selv fedme-genet USF1 og har tidligere observeret forbindelsen mellem fedt og USF1-genet i mennesker i forbindelse med sin egen forskning.

Man forventer, at det vil føre til nye behandlingsformer, men Vaag og Laurila er enige om, at det ligger lidt længere ude i fremtiden.

»Vi ved selvfølgelig ikke, hvor lang tid udviklingen af nye behandlingsformer kommer til at tage. Men hvis resultaterne er rigtige - og det har jeg ingen grund til at tro, at de ikke er - så kan udviklingen af præparater måske være godt på vej i løbet af de næste fem år,« slutter professor Vaag ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnkab.dk:
Hvorfor fryser nogle mennesker mere end andre?
Hvorfor synger jeg ikke lige så godt som Beyoncé?
Hvilken temperatur er bedst at sove i?