Hvis du gerne vil blive bedre til at huske, så er det en rigtig god ide at hælde en kop kaffe indenbords lige efter indlæring, viser ny forskning. Læs her, hvor meget du optimalt set skal drikke for at lære bedre.

Mange kender det, at man drikker en kop kaffe, når man skal præstere noget særligt. Koffeinen i kaffen giver nemlig lidt ekstra overskud med på vejen, så man bedre kan klare en udfordrende opgave.

Nu viser en ny undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Neuroscience, at hvis man virkelig skal have noget ud af, for eksempel, en eksamenslæsning, så kan man med fordel indtage 200 milligram koffein, efter at man har læst lektierne. 200 milligram koffein svarer cirka til to kopper kaffe.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan påvirker den daglige kop kaffe din sundhed 

200 milligram koffein lige efter indlæring øger ens hukommelsesfunktion, så man bedre lagrer den information, man lige har fået, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.

»Det nye i denne veludførte undersøgelse er, at koffein påvirker lagring af information i langtidshukommelsen – også kaldet konsolideringsprocesssen. Det har man ikke tidligere set hos mennesker,« siger Jesper Mogensen, professor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet, i en kommentar til Videnskab.dk. Han har ikke selv været med til at lave forskningen.

Resultatet fra undersøgelsen viser, at deltagerne, der havde fået 200 milligram koffein efter at have fået vist en række billeder, i højere grad kunne genkende billederne næste dag og adskille dem fra andre billeder, end de deltager, der kun havde fået en pille på 100 milligram.

Læs også hos Videnskab.dk: Koffein giver færre fejl på jobbet 

En anden gruppe deltagere, der havde modtaget 300 milligram koffein, demonstrerede ikke et bedre resultat end deltagerne, der havde fået de 200 milligram koffein. Effekten steg altså med mængden af koffein, men kun til et vist punkt.

»Hjernens celler bliver på et tidspunkt mættede, så de ikke reagerer yderligere på koffeinen. Det lader altså til, at effekten på hukommelsesfunktionen stopper med at stige ved omkring de 200 milligram,« siger Albert Gjedde, professor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Københavns Universitet. Han har ikke selv været med til at lave undersøgelsen, men forsker blandt andet i hjernens signalstoffer og cellekommunikation.

I forsøget undersøgte forskerne, hvor godt deltagerne huskede noget, de havde set - nemlig en række billeder. Men koffeinens effekt på hukommelsen begrænser sig ikke til synsindtryk alene, vurderer en anden dansk forsker.

Læs hvorfor i den fulde artikel hos Videnskab.dk.