Hvis du drikker den rette mængde kaffe, kan det reducere risikoen for hjertesvigt. Drikker du for meget, kan du få alvorlige hjerteproblemer. Se, hvor snittet ligger.

Af Videnskab.dk

Ny kaffeforskning viser, at du ikke bare bliver friskere af at hælde mokka i gabet om morgenen; du bliver måske også sundere.

Amerikanske forskere har har i tidsskriftet Circulation Heart Failure kigget nærmere på resultater fra fem videnskabelige studier af høj kvalitet, publiceret i tidsrummet mellem 2001 til 2011. Fire af studierne blev gennemført i vores nordiske nabolande Sverige og Finland.

Forskernes konklusion lyder overordnet:

- Som med så meget andet her i livet ser det ud til, at mådehold er nøglen – også ved kaffedrikning, siger Murray Mittleman fra Harvard School of Public Health og Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, USA, ifølge forskning.no.

Læs også på Videnskab.dk: Kaffepausen forlænger livet

Et moderat indtag defineres i analysen som fire ganske små kopper kaffe per dag. De små kopper har til gengæld en ganske stor effekt, hvis man skal tro forskerne.

- Vi ser, at et moderat indtag faktisk kan beskytte mod hjertesvigt. Risikoen for at blive ramt reduceres med så meget som 11 procent, oplyser Murray Mittleman i en pressemeddelelse.

Datagrundlaget i de fem studier, analysen bygger på, udgør i alt 140.220 kvinder og mænd.

- Der er mange faktorer, som spiller en rolle for en persons risiko for hjertesvigt, men kaffedrikning ser ikke ud til at være en af dem, bemærker Elizabeth Mostofsky, medforfatter til studiet, ifølge forskning.no.

Læs også på Videnskab.dk: Hold dig sund: Drik tre glas øl om dagen

Forskerne siger, at analysen er mere end en god nyhed for alle, som drikker kaffe:

- Den kan også give grund til at ændre nuværende retningslinjer, som antyder, at kaffedrikning kan være risikofyldt for hjertepatienter, siger Elizabeth Mostofsky.

Amerikanerne bemærker dog, at hjertet kan få problemer ved overdreven kaffedrikning. Det er ifølge forskerne cirka ti kopper om dagen.

Læs også på Videnskab.dk:
Kaffe giver færre fejl på jobbet

Præcist hvad der gør kaffe god i moderate mængder, er forskerne fortsat lidt usikre på. Det er tidligere blevet antydet, at kaffedrikkere udvikler en øget tolerance for koffein, noget som kan reducere risikoen for højt blodtryk – en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme.

Ved siden af koblingen til en positiv hjerteeffekt, er jævnlig kaffedrikning også koblet til lavere sandsynlighed for type 2-diabetes, som igen er en kendt risiko for hjertesygdom.

Så måske er det tid til en kaffepause?

Relaterede artikler på Videnskab.dk:

Kaffedrikkere ser syner
Cola, kaffe eller energidrik – hvad virker bedst?
Kaffe modvirker hudkræft – sådan her