Kan det mon være farligt at holde vejret, når man nyser? Her kommer forskernes svar.

Midt på din date er der kommet lidt for meget peberbøf i næsen, og du mærker en krybende fornemmelse. Der er et nys på vej, men du beslutter dig for at kvæle nyset og spare din modpart for snottet. Men var det egentlig en klog beslutning?

Nogle mener, at et nys kan ende i en hjerneblødning. Andre igen at øjnene kan poppe ud. Myterne er mange.

Vi har konsulteret speciallæge Claus Gregers Petersen med dem. Han er overlæge på Øre- næse- og halsafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Få hele svaret på, om det kan være farligt at holde sine nys inde, hos Videnskab.dk.

Claus Gregers Petersen starter med at slå fast, at han aldrig har hørt om et tilfælde, hvor et nys er endt i en hjerneblødning. Men et tilbageholdt nys kan i teorien godt få svage blodkar i hjernen til at sprænge.

»I teorien kan et tilbageholdt nys godt være det, der får et svagt kar til at briste, fordi trykket stiger i hovedet, men det er altså kun, hvis man har et problem i forvejen. Men det er sjældent at have et svagt blodkar i hjernen, og det vil også kunne sprænge ved tunge løft eller anden fysisk aktivitet, og det er altså ikke noget problem at holde nyset inde, hvis man er rask.«

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor giver skarpt lys et nys? 

Michael Gaihede, der er overlæge og lektor på Øre- Næse- og Halskirurgiskafdeling på Aalborg Universitetshospital, ser heller ikke noget problem i at holde nyset tilbage.

»Det er et enormt tænkt eksempel, for det er meget sjældent at have sådan en aneurisme, som en udposning på blodåren kaldes, og hvis et nys kan udløse det, så kan alt muligt andet også, og derfor ser jeg det ikke som en reel risiko, når man undertrykker et nys,« siger han.

Ingen af de to læger ser noget problem i, at man holder sig for næsen, når man nyser, men de tvivler dog på, at man kan gøre det hver gang.

»Man får jo ikke renset næsen, når man holder nyset inde, så derfor vil der komme et nyt nys før eller siden, og jeg tvivler på, at man kan blive ved med at holde nyset inde,« siger Claus Gregers Petersen.

Konklusionen er altså, at der ikke er noget i vejen for at holde vejret, mens man sidder midt i noget vigtigt, hvis man altså kan.