Flourerede stoffer, som findes i tøj, teflon og emballage, kan være sundhedsskadelige. Man har derfor valgt at udskifte dem med andre kemikalier. Men ny forskning viser, at erstatningen kan være lige så sundhedsskadelig og for eksempel føre til abort.

Regntøjet, pizzabakken, teflonpanden, smørbakken, tøjet, sofaen…
Flourerede stoffer findes overalt i vores omgivelser, og de udbredte kemikalier ophober sig også i vores krop. Tirsdag kom det frem, at nogle af de flouredede stoffer tilsyneladende kan give en stærkt forøget risiko for abort.

Det kommer efter, at en række forskningsresultater i de senere år har peget på, at de flourerede stoffer – eksempelvis PFOA, som blandt andet findes i teflon og madpapir - kan være sundhedsskadelige. Derfor bliver de ’gamle’ flourerede stoffer i høj grad erstattet af nye. Men i en ny erklæring advarer mere end 200 forskere om, at de nye typer af flourerede stoffer kan være mindst lige så skadelige som de gamle, skriver Videnskab.dk.

»Problemet er, at når tilstrækkeligt med forskning har vist at et bestemt stof er skadeligt, så erstatter man det med et af de andre flourerede stoffer. Men de nye stoffer kan vise sig at være lige så skadelige som de gamle -eller det, der er værre,« siger kemiker Xenia Trier, som forsker i flourerede stoffer ved DTU Fødevareinstituttet.

Læs også på Videnskab.dk: Ny teori: Mammutten udslettede sig selv gennem indavl

Hun er en af forskerne bag den nye erklæring – The Madrid Statement – som opfordrer politikere og industri til at sætte en stopper for den vidt udbredte brug af flourerede stoffer.

Flourerede stoffer kom også på dagsordenen blandt politikerne tirsdag, da en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet fandt en stærkt forøget risiko for abort blandt kvinder med et højt niveau af to bestemte flourerede stoffer i blodet - perfluorononanoic acid (PFNA) og perfluorodecanoic acid (PFDA).

Læs også på Videnskab.dk: Mest overbevisende fund hidtil: Han- og hun-dinosaurer så forskellige ud

Ifølge forskerne lader det til, at de to stoffer er resultatet af, at industrien har indført erstatninger for ’gamle’ flourerede stoffer såsom PFOA og PFOS, fordi en lang række undersøgelser har sat fokus på, at de ’gamle’ stoffer kan være sundhedsskadelige.

»De gamle stoffer (PFOA og PFOS, red.) er efterhånden blevet udfaset og erstattet af andre perflourerede stoffer, fordi en masse forskning tyder på, at de kan være farlige. I vores undersøgelse kunne vi imidlertid ikke finde nogen sammenhæng mellem ’de gamle’ stoffer og risikoen for abort. Men da vi i stedet så på stofferne PFNA og PFDA fandt vi en stærk sammenhæng med kvindernes risiko for abort,« fortæller professor Tina Kold Jensen fra afdelingen for Miljømedicin på Syddansk Universitet.

Læs også på Videnskab.dk: Seks af de særeste sex-vaner hos dyr

Tina Kold Jensen påpeger, at i den nye undersøgelse var risikoen for abort 16 gange højere blandt de kvinder, som havde et højt niveau af de flourerede stoffer PFNA og PFDA i blodet.

»Det er første gang denne sammenhæng er blevet fundet. Det er en meget stor forøget risiko for abort, og derfor er vi nødt til at tage det alvorligt,» siger Tina Kold Jensen, som har været førsteforfatter på den nye undersøgelse.

Læs mange flere spændende perspektiver om hormonforstyrrende stoffer og den forøgede risiko for abort på Videnskab.dk.

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her.