Al medicin virker på to måder. Den kan helbrede sygdom, og den kan give bivirkninger.

562.707 danskere tager dagligt en kolesterolpille. Så sent som i marts måned advarede de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA om bivirkninger af pillerne som muskelsmerter og hukommelsesbesvær. Desuden giver pillerne en minimalt øget risiko for diabetes, viser et nyt studie, der netop er offentliggjort i ’The New England Journal of Medicine’. Ifølge formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, har kolesterolpillerne mange uhensigtsmæssige bivirkninger.

- 1 ud af 100 vil opleve bivirkninger som muskelsmerter og -skader, der for især ældre mennesker kan hæmme dem i hverdagen, siger han.

Pillerne redder liv

Kolesterolpillerne redder mange liv, mener professor og overlæge på Herlev Universitetshospital Børge Nordestgaard. Hvis man oplever bivirkninger af medicinen, skal man droppe statinerne, men det er kun meget få, der oplever reelle bivirkninger.

- Jeg vil ikke negligere patienternes oplevelser med bivirkninger, men det er vigtigt at skelne mellem, om bivirkningerne skyldes medicinen, eller om folk tror, de skyldes medicinen. Store undersøgelser viser, at 15 pct. af alle medicinerede oplever bivirkninger. Men det gælder både dem, der får medicin, og dem, der får placebo-medicin som f.eks. kalktabletter, siger han.

Vær aktiv og drop rygningen

BT har talt med flere danskere, der har droppet medicinen pga. de uønskede sideeffekter. Nogle af dem uden at konsultere deres læge først. Men lægen skal altid tages med på råd, før medicinen lægges på hylden, siger Hjerteforeningens forskningschef Gorm Jensen.

- Oplever man muskelproblemer, ømhed eller muskelbetændelse, skal man selvfølgelig ikke tage medicinen. Men i stedet være mere aktiv med motion, kost, vægttab og droppe rygning.

Med BT Plus får du:

- Oversigt over bivirkninger

- Beretninger fra fire danskere, der har oplevet mange bivirkninger ved kolesterolmedicin.

- Se konkrete eksempler på, hvor meget/lidt forskellige folk kan sænke deres risiko for at dø af en hjertesygdom, hvis de tager kolesterolpiller.

Med et BT PLUS abonnement får du adgang til . Bla.:



For en del raske er gevinsten ved kolesterolpiller få procent over en 10-årig periode

Spiser du dagligt kolesterolpiller, kan du halvere din risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom. Det lyder af meget, men i virkeligheden er det ofte meget få procent, din risiko sænkes. Eksperterne er uenige om, hvorvidt denne gevinst er stor eller lille.

Mere end hvert fjerde danske dødsfald skyldes i dag en hjerte-kar-sygdom. Skal man effektivt forebygge hjerte-kar-sygdomme, burde 900.000 raske danskere tage kolesterolmedicin, viser nyt studie med professor og overlæge på Herlev Universitetshospital Børge Nordestgaard i spidsen.

90.000 færre hjertetilfælde

Ifølge ham ville en daglig kolesterolpille til alle i risikogruppen give ca. 90.000 færre hjertetilfælde og hele 30.000 færre hjertedødsfald over en 10-årig periode.

- Mit bedste argument for at tage statiner er, at det reducerer risikoen for blodprop i hjertet og hjernen og for at dø unødigt tidligt, siger Børge Nordestgaard.

Men chancen for gevinst er for mange raske, der har et for højt kolesteroltal, alt for lille (mindre end én pct.), mener formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern. Ifølge ham vil kun 3 ud af 1.000, som tager statiner, måske få en gevinst ved at tage pillerne, mens 100 vil opleve bivirkninger som muskelsmerter og -skader.

Individuel gevinst

Henrik Dibbern mener, at det ikke er nok at sige, at kolesterolmedicin kan halvere risikoen for at dø af en hjertesygdom. Patienterne bør kende deres individuelle gevinst ved at tage pillerne.

- Man må fortælle patienten, at han f.eks. ved at sænke sit kolesteroltal fra 8 til 4 kan flytte sin risiko for at dø af en hjertesygdom over en 10-årig periode fra 7 pct. til 4 pct. Det er så op til patienten, om han vil tage medicin og leve med eventuelle bivirkninger for den gevinst. Som læge vil jeg sige, at den gevinst, kolesterolmedicin giver, for de fleste raske er lille i forhold til de mange bivirkninger, siger Henrik Dibbern og fortsætter:

- Hvis du spørger, hvor meget længere vil jeg leve, hvis jeg spiser den her tablet hver dag, så er svaret, måske nogle få måneder.

Henrik Dibbern oplever, at mange patienter siger nej til kolesterolpillerne, når de får forklaret deres gevinst i nogle tal, de kan forstå.

Bivirkninger

Hos Hjerteforeningen mener forskningschef Gorm Jensen ikke, man skal acceptere bivirkninger i stor stil for en gevinst. Enkelte bør dog fortsætte med pillerne, selv om de har bivirkninger.

- Jo højere risikoen er for at få en hjerte-kar-sygdom, des større er nødvendigheden af at tage medicinen.

Hent PDF'en og læs eksperternes anbefalinger