Er du (også) en af dem, der har brugt formuer på mirakelcremer mod rynker? Og er du gang på gang faldet for det overbevisende løfte om evig udglatning af rynker og øjeblikkelig elimering af aldringstegn?

Den kedelige nyhed er, at de fleste cremer slet ikke kan udføre miraklet, men det opløftende er, at det, der så rent faktisk virker, er meget simpelt og ganske gratis.

Test din viden om hud

Ud med sol og smøger

- Det bedste råd mod rynker er at beskytte huden mod solens stråler især i foråret og sommeren. Og så skal man stoppe med at ryge, siger Michael Heidenheim, der er speciallæge i hudsygdomme på Roskilde Universitets Hospital. For netop tobaksrygning og sollys fremskynder hudens nedbrydning af fast og elastisk bindevæv, og når bindevævet bliver nedbrudt, så får man rynker. Og så hjælper det desværre ikke at investere i en dyr rynkecreme.

- Der findes en lang række kosmetiske hudplejeprodukter med påskriften anti-age egenskaber. Markedet er meget vanskelig at gennemskue, og samlet set foreligger der ikke overbevisende data, som bekræfter en klinisk betydende effekt, uddyber Michael Heidenheim.

Find din hudtype her

Alle får rynker

Allerede fra 25 års alderen begynder hudens aldringsprocesser. Hudens spændstighed og elasticitet bliver naturligt mindre med alderen, og ud over rynker får mange også lysebrune pigmentforandringer i ansigtet og på hænderne.

Læs også: Sådan påvirker din livsstil din hud

Desuden så indeholder den 'ældre' hud mindre fugt og fedt, og det kan give problemer med tørhed og kløe. Derfor råder Michael Heidenheim alle ældre til at smøre huden dagligt med en fedtholdig creme. Men det behøver ikke være en videnskab at holde huden fugtig, understreger han.

- Rynkecremer med A-vitamin eller stoffet niacinamid påstås ofte at have anti-age-effekt, men de kan desværre kun kortvarigt og delvist opfylde ønsket om en spændstig hud. I længden findes der desværre ingen medicinske præparater, som kan efterkomme brugernes ønske om en evig ungdommelig hud, slutter Michael Heidenheim og understreger, at arvelige forhold også betyder meget for, om man udvikler mange rynker eller ej.

Læs også: Sådan plejer du din hud efter årstiden