Hver anden overvægtig mener, de ville få et bedre liv uden de ekstra kilo: Helene var en af dem

Ny undersøgelse viser 'alarmerende tal' om overvægtiges syn på sig selv.

Spejlet kan være ens bedste ven, når man har noget mellem tænderne eller har knappet skjorten skævt. Men for mange kan øjeblikkene foran spejlet være svære, når man kan se de ekstra kilo bule lidt udover buksekanten eller lårene klistre sammen.

En ny undersøgelse lavet af Yougov viser nemlig, at mange overvægtige har flere problemer end dem, som er synlige for andre.

Psyken kan nemlig også være et tungtvejende problem.

Omkring 50 procent af overvægtige mener, at de ville få et bedre liv, hvis de ikke var overvægtige og cirka 30 procent har lavt selvværd på grund af den bulende mave.

Jens Christian Holm er overlæge for børnesygdomme på Holbæk Universitets Hospital og har forsket i overvægt. Han er ikke overrasket over tallene, men siger, at overvægt er et kæmpe problem ikke mindst på grund af de psykiske udfordringer, overvægtige kan have.

»Tallene er totalt alarmerende. Så høje tal viser, at overvægten har indflydelse på deres liv. Det er ikke så enkelt at tabe sig, så havde de bare gjort det i stedet for at være kede af det,« fortæller Jens Christian Holm.

Overvægt er altså ikke kun fysiske udfordringer og eventuelle følgesygdomme, det er også tit relateret til psykiske problemer. Jens Christian Holm forklarer, at det er meget almindeligt at få en depression, hvis man er svært overvægtig. Forskning med 3.000 børn viste også, at de børn, som havde en svær overvægt, har en lige så ringe livskvalitet som et barn med kræft.

Men hvorfor er det så, at mange føler nedsat livskvalitet og har dårligt selvværd? Generalsekretæren for Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade, Steen Andersen, forklarer, at vi diskriminerer overvægtige, og derfor føler de sig som mindre værd end andre.

»Det er helt acceptabelt at være tynd - det får man ros for. Men hvis man har for meget på sidebenene, bliver man drillet og mobbet. Der er en diskriminerede tendens mod overvægtige, og vi lever også i en meget fedtforskrækket tid, der gør det ekstra svært. Derfor er det helt indlysende, at den stigmatisering påvirker selvværdet. Man bliver simpelthen set ned på,« siger Steen Andersen.

Undersøgelsen er baseret på interview med 1.007 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet i perioden 21. - 24. April 2017. ©YouGov for MetroXpress.

Helene er en af dem, som havde det ligesom personerne i undersøgelsen. Privatfoto.
Helene er en af dem, som havde det ligesom personerne i undersøgelsen. Privatfoto. Foto: Helene Thyrsted Privatfoto.
Vis mere

Helene: »Jeg følte mig mindre værd end andre, fordi jeg er tyk.«

Runde kinder, fyldige bryster og ærlighed er, hvad du finder på ’chubby danes’ instagram profil. Bag den er kvinden Helene Thyrsted på 31 år, som i mange år også kæmpede med at elske sin krop. Hun er et bevis på, at man ikke behøver at hade sin krop, bare fordi den er lidt rundere end det, mange opfatter som idealet.

»Tidligere følte jeg mig mindre værd end andre, fordi jeg er tyk. Jeg så rigtig meget på min krop som en ting, der holdt mig tilbage. Det var grunden til, at jeg ikke kunne leve mit liv. Alle de ting, som jeg gerne ville opleve og opnå, det kunne jeg ikke, når jeg var tyk. ’Jeg køber flotte bukser, når jeg har tabt mig’, ’Jeg danser, når jeg har tabt mig’ og ’Jeg tager en uddannelse, når jeg har tabt mig’, sådan tænkte jeg hele tiden,« fortæller Helene Thyrsted meget ærligt om sin fortid.

Men den kropspositive bevægelse, også kendt som Body Positive på engelsk, ændrede Helene Thyrsteds syn på sin krop. Bevægelsen sætter fokus på, at alle kroppe er lige meget værd og lige gode. Det er mennesket bag, der er vigtigt, og ikke kroppen.

»Jeg fik øjnene op for, hvordan man systematisk lærer at se negativt på sig selv. Jeg er ikke et dårligere menneske, fordi jeg er tyk, og jeg er heller ikke dummere eller grimmere eller mindre i stand til at varetage et job. Det er måske indlysende, men det er noget, som jeg har gået rundt og troet om mig selv, fordi samfundet fortæller os det hele tiden. Det er indlagt i vores kultur,« siger Helene Thyrsted.

I dag har Helene Thyrsted stadig dårlige dage, hvor hun ikke kan lide sit spejlbillede, men hendes syn på sin krop har ændret sig fuldkommen. Nu læser hun på Aarhus Universitet og gør flere ting, som hun holder af. Vægttab er ikke et mål længere. Hun kan sagtens se, at hun er tyk, men hendes mål er at have en krop, som hun »kan være glad i«, som hun siger. Hun har brugt alt for meget tid på at hade den, nu vil hun bare elske den.

Kampen om at holde af sig selv har også foregået meget på de sociale medier, hvor Helene Thyrsted har delt det, som andre gemmer væk. Derudover er hun aktiv i bevægelsen 'Fed Front'.

»Det har taget rigtig lang tid at elske min krop. Der har været tudeture, hårde kig i spejlet og svære selfies, som jeg har lagt op på min Instagram-profil. Jeg har delt billeder af mine strækmærker og appelsinhud, det har været en rigtig stor faktor i det kropaspekt, som jeg har arbejdet med,« fortæller Helene Thyrsted om profilen Chubby Dane.