Spar på sæben, lyder dommen. Den er strengt taget unødvendig.

For mange er det måske logisk at ty til vand og sæbe, når de skal vaske sig – også når turen kommer til de ædlere dele.

Men er det overhovedet en god idé at bruge sæbe, når man vasker sig syd for navlen, eller hvordan griber man bedst opgaven an?

Det har Videnskab.dk’s YouTube-kanal, Skønhedslaboratoriet kastet et nærmere blik på.

»Selvfølgelig er det godt at vaske sig og holde sig ren, men man skal også passe på, at man ikke overdriver det,« siger Charlotte Floridon, ph.d., praktiserende gynækolog og formand for DFKO, Danske Fødsels- og Kvindelægers Organisation.

Læs mere på Videnskab.dk: Kvinder fortæller: Sådan får vi orgasme

»Hvis man aldrig vasker sig, og der både sidder rester af tis og afføring, er det selvfølgelig ikke sundhedsmæssigt godt, men omvendt er der også mange, der vasker sig for meget og ofte med sæber med forkert pH-værdi,« fortæller hun.

Kvinder skal ikke vaske sig oppe i skeden

Men hvorfor er det så vigtigt at kende til bakterier og pH-værdi, hvis man skal vaske sig korrekt mellem benene? Det skyldes, at selve bakteriefloraen kan blive påvirket ved brug af sæbe og forstyrre den naturlige balance, fortæller ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital Thomas Larsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Studie: En smule alkohol kan forbedre kreativiteten

»Det er selvfølgelig ret svært for kvinder at vaske sig oppe i skeden, men der er faktisk nogle, der forsøger,« fortæller Thomas Larsen, som, udover sit arbejde som læge, også er formand for DSOG, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.

»De ødelægger altså den bakteriebalance, der er derinde, så hvis de troede, at de havde problemer før, så får de det i hvert fald efter det,« siger han.

Intimsæbe er overflødigt

Ikke nok med at sæben simpelthen kan vaske nogle af de gode mælkesyrebakterier væk, er mange almindelige sæber også basiske.

Læs mere på Videnskab.dk: Vores børn er mere som neandertalere end troet

Så hvis man som kvinde bruger dem til at vaske understellet, risikerer man faktisk at ændre på pH-værdien forneden.

Har du svært ved helt at lægge sæben fra dig, kan du alternativt ty til en intimsæbe uden parfume og med den rette pH-værdi, men det er faktisk slet ikke nødvendigt at bruge andet end vand, når undervognen skal skylles, fortæller Charlotte Floridon, der er praktiserende gynækolog og formand for DFKO, Danske Fødsels- og Kvindelægers Organisation

»I bund og grund er det sådan, at hvis man har en ordentlig hygiejne, tørrer sig ordentligt, når man går på toilettet og typisk tager sit daglige bad, er det rigeligt,« siger Charlotte Floridon.

Andre artikler på Videnskab.dk: