Hvis du flere dage i træk ikke har fået nok søvn, kan kaffe ikke redde dig. Det viser ny forskning.

Der er dårligt nyt, hvis du regner med, at kaffen kan erstatte den manglende nattesøvn. I hvert fald hvis du ikke har sovet nok flere dage i træk. Det skriver Livescience.com ifølge Videnskab.dk.

Koffein mister nemlig sin opkvikkende virkning på dig, hvis du ikke har fået nok søvn flere dage i træk, viser ny forskning.

Forskerne kiggede på 48 mennesker, som kun fik fem timers søvn om natten fem døgn i træk. To gange om dagen fik deltagerne enten placebo eller 200 milligram koffein, hvilket svarer cirka til koffeinindholdet i en stor kop kaffe. Hverken forskerne eller deltagerne vidste, om de fik koffein eller placebo.

Læs mere på Videnskab.dk: 7 måder kafferester kan udnyttes på

Efter tre nætter faldt deltagernes opmærksomhed samt deres præstationer i en række test, selv efter at de havde fået koffein.

»Disse resultater er vigtige, fordi koffein er en stimulant, som ofte bliver brugt til at modvirke de negative effekter i perioder med manglende søvn. Resultaterne i dette studie peger på, at den samme daglige dosis koffein ikke er nok til at forhindre faldet i ydeevnen over flere dages manglende søvn,« siger Tracy Jill Doty, der er adfærdsbiolog ved Walter Reed Army Institute of Research i Silver Spring, Maryland, USA, og som står bag studiet, til Livescience.com.

I studiet sov deltagerne i laboratoriet i en uge, og de fik enten placebo eller koffein klokken 8 om morgenen og igen midt på dagen klokken 12.

Læs mere på Videnskab.dk: Aftenkaffen udskyder din nat med 40 minutter

Herefter skulle de igennem en række test af humør, træthed, årvågenhed, kognitionsevne og reaktionstid.

Resultaterne viste, at koffeingruppen havde hurtigere reaktionstid i de to første dage, men ikke i de tre sidste dage i eksperimentet.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor har kaffepletter en tydelig kant

Derudover følte personerne i koffeingruppen sig gladere end placebogruppen i de første dage af eksperimentet, mens de følte sig mere irriterede i de sidste dage.

Studiet er endnu ikke udgivet, men er netop blevet præsenteret på konferencen Sleep 2016 i Denver, USA.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Bliver vilde dyr overvægtige ligesom kæledyr?

Unikt vikingedødehus gemmer på fornemt par

Derfor er solformørkelser så sjældne