Du kender det måske kun alt for godt. Din ryg har været bøjet i en skæv stilling for længe eller været udsat for belastning fra tungt arbejde, og nu har du smerter i den nederste del af ryggen. Men løsningen er ligetil, lyder det i en ny undersøgelse. Regelmæssig motion er mirakelkuren.

Udstrækninger, muskeløvelser og opbygning af udholdenhed er det bedste, du kan gøre, for at få smerten i ryggen til at mindskes eller helt gå væk.

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie foretaget af forskere fra University of Sydney, der har analyseret konklusionerne fra 23 tidligere undersøgelser, hvor i alt 30.850 mennesker har været involveret, i et forsøg på at finde den bedste kur mod rygsmerter.

Det skriver DailyMail.

Forskerne konkluderer i den nye undersøgelse, at motion reducerer risikoen for smerter i den nederste del af ryggen med 35 procent over en periode på 12 måneder, mens behandlinger med blandt andet støttebælter til lænden eller sko med specielle indlægssåler ikke har nogen mærkbare virkninger.

Samtidig viste det sig, at rygsmertepatienter gennem motionen også lærte den bedste måde at løfte tunge ting på og at sidde korrekt. På den måde blev deres risiko for smerter reduceret med 45 procent.

Fire ud af fem mennesker vil på et tidspunkt i løbet af deres liv rammes af smerter i den nederste del af ryggen, oplyser forskerne. I de fleste tilfælde skyldes det belastning fra at løfte tunge objekter på en forkert måde eller fra at stå med ryggen bøjet i en skæv vinkel.

Ofte vil smerten gå væk i løbet af nogle få uger, men mere end halvdelen vil opleve, at smerten vender tilbage inden for 12 måneder.

For nogen vil smerten blive ved i årevis eller komme tilbage i bølger.

Men dyrker man ifølge forskerne motion, vil det reducere smerterne betydeligt inden for bare et år. Og forskellen bliver endnu tydeligere efter et år.

Rygsmertepatienter, der dyrker motion, har ifølge forskerne også gennemsnitligt færre sygedage end gennemsnittet.