KOL er en kronisk forsnævring af lungerne og er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark. 436.000 danskere anslås at lide af lungesygdommen, men kun cirka 125.000 danskere har fået stillet diagnosen og modtager behandling. Ud af den gruppe vurderer overlægen, at halvdelen ikke får den behandling, de burde:

436.000 danskere lider af lunge-syg-dommen - flertallet uden at vide det. Mange får ikke den rigtige behandling

»Dels er der nogle, der får for meget medicin i forhold til de guidelines, der er på området. Og dels er der en stor gruppe patienter, der ikke er instrueret i at bruge deres inhalator korrekt.«

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om om lungesygdommen KOL og hvad du kan gøre for at forebygge det. Læs om symptomerne, den forebyggende medicin og få gode gåd til, hvad du kan gøre, hvis du er blevet ramt. 

Det får du:

  • Artikel: Fejlbehandlede patienter
  • Guide: Få styr på din inhalator - flere ting kan gå galt, når du inhalere din medicin
  • Fakta: Har jeg KOL?
  • Fakta: Hvad er KOL?
  • Vejledning: Så langt skal du gå
  • Personlig historie: Nu kan jeg følge med konen


436.000 danskere lider af lunge-syg-dommen - flertallet uden at vide det. Mange får ikke den rigtige behandling

Et sug i en inhalator er for langt de fleste kol-patienter den medicin, der kan holde lungesygdommen på tålelig afstand. Men netop problemer med at bruge inhalatoren korrekt er en af årsagerne til, at halvdelen af alle KOL-patienter ikke får den rigtige behandling.

»Når de ikke inhalerer medicinen korrekt, ender medicinen ikke i lungerne, og de får ikke den gavnlige effekt ud af det,« forklarer Anders Løkke, ekspert i lungesygdomme og overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Kol er en kronisk forsnævring af lungerne og er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark. 436.000 danskere anslås at lide af lungesygdommen, men kun cirka 125.000 danskere har fået stillet diagnosen og modtager behandling. Ud af den gruppe vurderer overlægen, at halvdelen ikke får den behandling, de burde:

»Dels er der nogle, der får for meget medicin i forhold til de guidelines, der er på området. Og dels er der en stor gruppe patienter, der ikke er instrueret i at bruge deres inhalator korrekt.«

Test dit sug

Problemet med at suge medicinen korrekt ned i lungerne er kendt på landets apoteker. Siden 2006 har danskerne kunnet få hjælp med inhalationsteknik på landets apoteker, og ifølge Apotekerforeningen tager mere end halvdelen af alle dem, der bruge inhalationsmedicin til behandling af for eksempel kol eller astma, medicinen forkert.

»Det er teknisk svært at bruge en inhalator, og der er mange ting, der kan gå galt. Derfor tilbyder vi den her ekstra rådgivning på apotekerne, hvor vi vejleder i brugen af inhalatoren,« siger Birthe Søndergaard, sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen. Overlæge, dr. med. Finn Vejlø Rasmussen er lungespecialist. Han ser især, at patienterne har svært ved at håndtere inhalatoren og problemer med at suge medicinen ind:

»Nogle taber deres kapsler og har svært ved at sætte dem i inhalatoren. Andre indånder ikke kraftigt nok. Det sker også, at patienten simpelthen ikke er opmærksomme på at trække vejret ind, samtidig med at de skyder medicinen af.«

Og når patienten ikke får medicinen helt ned i lungerne, svækkes lungekapaciteten yderligere og dermed også evnen til at suge medicinen ned i lungerne næste gang. Derfor er det vigtigt, at man får den rigtige inhalator udleveret.

»Jeg ser alt for mange patienter, som kommer med en inhalator, der ikke passer til netop deres behov. Patienten har måske en inhalator, hvor der skal suges godt til for at få medicinen helt ned i lungerne,« siger han.

Skruer ned for livet

Og konsekvenserne er mærkbare. Når patienterne har svært ved at få luft, skruer de helt automatisk ned for aktiviteten.

Faktisk går en stor del af patienterne 1.000 skridt mindre end andre patienter med samme sværhedsgrad af sygdommen. Det er en uheldig udvikling, da netop motion sammen med rygestop er det vigtigste i forhold til at holde sygdommen nede.

»Når du er fysisk aktiv, opbygger du større muskler og forbedrer dermed din iltoptagelse. Det betyder, at du får færre anfald og får mere luft, energi og en bedre livskvalitet generelt,« siger Anders Løkke.


Få styr på din inhalator - flere ting kan gå galt, når du skal inhalere din medicin

Følg de 10 step, så ender medicinen i lungerne:

1. Ryst og åbn
Først skal du sikre dig, at du åbner medicinen korrekt. Er det en spray, skal den rystet. Nogle pulvertyper skal også rystet inden brug, mens andre bare skal åbnes. Derfor er det vigtigt, at du bliver instrueret i netop din inhalator.

2. Drej din dosis
Doser den rigtige mængde medicin. Det sker på nogle inhalatorer ved at man drejer, så der kommer en lille portion pulver frem i et lille hul. På andre skal man trykke på en lille knap, rystet og klikkes eller udløse ved inhalation. Igen er det vigtigt at blive instrueret i netop din inhalator.

3. Hold hovedet lige
Inden du suger, skal du sørge for at holde hovedet ret og løfte hagen en lille smule, så luftvejene er frie. Det er nemmest i siddende eller stående position. Hvis du holder hovedet skævt rammer medicinen måske ikke svælget og kommer derfor ikke ned i lungerne.

4. Sug jævnt
Sæt inhalatoren til munden, så læberne omslutter mundstykket. Tag et jævnt sug ind.

5.Hold vejret
Hold vejret et øjeblik, så medicinen når helt ned i lungerne, før du puster ud. Puster du for hurtigt ud, puster du noget af medicinen ud.

6.Skyld efter
Er der steroider i din medicin, skal du huske at efterskylle munden med vand. Ellers er der risiko for at få svamp i munden.

7. Tid til opfyldning
Hold øje med, om der er mere medicin tilbage i inhalatoren, eller om det er tid til en opfyldning. Tjek indikatoren. Det kan nemlig være svært at mærke, om man suger medicin ind eller om det bare er ren luft. Hold også øje med udløbet på inhalatoren.

8. Undgå flere typer
Der er forskel på inhalatorer, så hvis man tager flere typer medicin, er det en fordel, at man kan bruge den samme type inhalator. Det øger chancen for, at man gør det rigtigt.

9. Tilpas efter sugekraft
Har man stærkt nedsat lungekapacitet, skal man sørge for at få en inhalator, der ikke kræver stor sugekraft. Ens sugekraft kan testet med en slags fløjte på apoteket.

10. Få et gratis tjek
Der er stor forskel på inhalatorer. Derfor er det en god ide at få tjekket din inhalationsteknik på apoteket. Tilbudet `Tjek på inhalationen´ er gratis.

Kilde: Apotekerforeningen

Selv om du er syg, skal du træne kroppen. Det forbedrer din iltoptagelse, så du får færre anfald.

  • 2.700 skridt: Personer med meget svær KOL (under 30 procent lungefunktion)
  • 5.000 skridt: Personer med svær KOL (mellem 30 procent og 49 procent lungefunktion)
  • 7.000 skridt: Personer med moderat KOL (mellem 50 procent og 79 procent lungefunktion)
  • 8.000 skridt: Personer med Mild KOL (minimum 80 procent lungefunktion)
  • 9.000 skridt: Personer uden KOL

Kilde: Anders Løkke, Overlæge Lungemedicin AUH, Lungeforeningen.

Nu kan jeg følge med konen

85-årige Erik Schmidt Blak kan – efter han har fået styr på sin KOL-medicin – igen være fysisk aktiv

Alderen sidder som slim og hoste i lungerne. 85-årige Erik Schmidt Blak har ikke længere den samme luft, efter at han for halvandet år siden fik konstateret lungesygdommen KOL. Alligevel lufter han dagligt konen på en gåtur omkring deres hjem lidt uden for Aarhus.

»Hvis hun ikke løber for stærkt, kan jeg sagtens følge med,« siger han.

Sådan har det nu ikke hele tiden været. I begyndelsen havde Erik Schmidt Blak nemlig svært ved at tage sin medicin ordentligt.

»Det var sådan noget pulver, jeg skulle inhalere, og det satte sig som kriller i halsen, så jeg kom til at hoste det op igen,« fortæller han.

Dermed fik han ikke den mængde medicin, han havde brug for, og det gik ud over hverdagen:

»Jeg kunne ikke sove om natten. Jeg sov kun fire timer ad gangen, så måtte jeg op at sidde, fordi jeg havde så meget slim i lungerne. Og når jeg var ude at gå med konen, kunne jeg slet ikke følge med. Jeg satte mig, så snart jeg så mit snit til det,« siger han.

Erik Schmidt Blaks lungekapacitet var på det tidspunkt helt nede på halvtreds procent. Derfor foreslog en sygeplejerske, at de skulle prøve at se på hans medicin. Pulveret i inhalatoren blev skiftet ud med en spray, og det gav hurtigt resultat.

»Jeg kunne mærke forskellen med det samme, og næste gang jeg var til kontrol, var min lungekapacitet helt oppe på 80 procent,« siger han.

Den tidligere medicin var han nødt til at supplere med nogle effektive binyrebarkhormon-kure. Det er ikke længere nødvendigt. Og så kan han ikke bare følge med konen på gåturen, men også sove om natten.

»Jeg sover hele natten uden at skulle op at sidde.«