Hårtab hos både mænd og kvinder er tabubelagt. Mange lider af problemet, men der er meget, du selv kan gøre for at passe på håret.

Hårtab er et problem, som både mange mænd og kvinder lider af, og det rammer alle aldre.

Meget hårtab kan ledes tilbage til arvelige omstændigheder, og det har vi svært ved at gøre noget ved. Det fortæller Flemming Andersen, der er overlæge på Hudafdelingen og Allergicenteret på Odense Universitetshospital.

Tendensen til hårtab er oftest arveligt betinget, og desværre kan vi ikke selv vælge, hvilke gener vi får fra vore forældre, siger han.

Mens de fleste oplever en naturlig udtynding af håret i 50-års-alderen, er der også mange, der oplever hårtab i en ung alder.

Hårtab kan være resultatet af alt fra stofskiftesygdomme til hudsygdomme som psoriasis, men det kan også skyldes hverdagsvaner, som vi ikke nødvendigvis tænker som et problem.

Aggressiv hårbehandling med blegemidler og udglatningsmidler kan give hårtab og forbrændinger i hårbunden. Har man også træk i håret som en hestehale, kan man opleve, at hårgrænsen viger, siger Flemming Andersen.

For meget brug af hårtørrere er ifølge Flemming Andersen heller ikke godt - så hellere lade håret tørre normalt.

Til gengæld fortæller han, at hårvask, brug af almindelige hårplejeprodukter og kasketter ingen betydning har.

Hos Hårklinikken i Aarhus oplever man dagligt kunder med hårtabsproblemer. Her peger hårspecialist Anneliese Toft-Brander på kost og livsstil som områder, hvor vi kan ændre vaner.

Man kan ikke sige, at du får håret til at pible frem, bare fordi du spiser mere broccoli eller spinat. Du skal til gengæld se det i en større sammenhæng, og her er nogle af de kostråd, vi kender, at du skal spise mindre sukker, hvidt brød, hvedemel og pasta, siger hun.

Sukker påvirker nemlig kroppens stresshormoner, fordi blodsukkeret kommer i ubalance, og det kan påvirke de hormoner, der er ansvarlige for håret.

Generelt kan stress også have betydning for, om vi taber håret, fortæller Anneliese Toft-Brander.

Man kan ikke sige, at det er der, hårtabet starter, men man kan sige, at det kan accelerere, hvis man er stresset, siger hun.

Hos Hårklinikken har man ikke nogle midler, der decideret kan få håret til at vokse ud igen. Til gengæld har de forskellige produkter, der kan holde hårtabet i skak.

Ønsker man at få håret tilbage på hovedet, er hårtransplantationer ifølge Flemming Andersen den bedste behandling.

Lider man af en hudsygdom, som er skyld i et hårtab, vil man også kunne behandle med kosttilskud, antibiotika eller en immundæmpende behandling, lyder det fra overlægen.