Foto: Iris

Det er altid rart at kunne beskylde sine forældre for sine fejl og mangler - det gælder også, hvis håret begynder at falde af, når man egentlig synes, det skulle blive på.

Når et menneske bliver skabt, nedarver det kromosomer fra både dets far og mor.

En kvinde har to X-kromosomer, mens mænd har både et X- og et Y-kromosom. En mand har fået Y-kromosomet fra sin far og X-kromosomet fra sin mor, mens kvinden har fået et X-kromosom fra hver af sine forældre.

På X-kromosomet finder man et gen, der spiller en stor rolle i forhold til hårtab. Hvis en kvinde har genet på et af sine kromosomer, vil der være 50 procent sandsynlighed for, at hendes søn arver det. Fordi manden kun har ét X-kromosom, vil det være synligt på hans hoved, hvis han arver genet fra sin mor.

Se videoen med den udførlige forklaring hos Videnskab.dk.

En kvinde skal derimod have hårtabsgenet på begge sin X-kromosomer, før hun begynder at tabe håret, når hun bliver ældre. Hvis hun har det, vil hun med sikkerhed også give genet videre til sine børn – uanset deres køn.

Hvis din morfar var skaldet, kan du altså være sikker på, at din mor i hvert fald har genet på et kromosom, fordi hun har fået et X-kromosom fra sin far, men du kan ikke være sikker på, at din mor har givet genet videre til dig.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor bliver mænd skaldede?

Men ud over de gener, der afhænger af køn, har mange studier vist, at der findes hårrelaterede gener, der også findes på Y-kromosomet. Som videoen ovenfor også viser, så er det ikke kun mors skyld, hvis du som mand bliver skaldet.

Andre studier har tilmed vist, at der også kan være sammenhæng mellem hårtab og motion, alder og stressniveau – så selvom alle i din familie er skaldede, behøver det ikke betyde, at du også bliver det, når du bliver ældre.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Din æble- eller pæreform er bestemt af gener

Derfor bliver kroppen ældre

Flere ældre har sex

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.