Lugten af tandlæge, synet af en flyvemaskine og lyden af bulder og brag fra torden. Det er blot nogle af de fobier, vi døjer med.

10 pct. af danskerne lider ifølge Angstforeningen af en eller flere fobier, som får dem til at udvise tegn på angst såsom højt blodtryk, hjertebanken, panik eller svimmelhed, når de udsættes for visse situationer.

Derfor undgår mange mødet med disse situationer, forklarer psykolog Linda Sørensen fra Fobiskolen.dk

Med BT PLUS får du:

- Guide: Slip af med din angst

- Det er vi bange for

- Guide: Sådan slipper du angsten

- Hvad er vi bange for? BT har været på gaden og spurgt folk om deres fobier

- Det frygter de kendte

BT PLUS anbefaler også:


10 pct. af danskerne lider ifølge Angstforeningen af en eller flere fobier, som får dem til at udvise tegn på angst såsom højt blodtryk, hjertebanken, panik eller svimmelhed, når de udsættes for visse situationer.

Derfor undgår mange mødet med disse situationer, forklarer psykolog Linda Sørensen fra Fobiskolen.dk:

- De fleste mennesker, der oplever en ubehagelig situation, undgår efterfølgende at komme i den situation igen. Der er jo ikke nogen mennesker, der kan lide at have det skidt. På sigt er det undgåelsesadfærden, der forstærker angsten. Således får man ikke nye erfaringer, der er nødvendige for at få rettet op på den fejlindlæring, som angsten så ofte bygger på.

For tusindvis af danskere er angsten så hæmmende for deres hverdag, at de søger hjælp hos enten hypnotisører, akupunktører, psykologer eller terapeuter. Der er nemlig mange muligheder for at overvinde sine fobier.

En fobi kan f.eks. opstå, hvis et barn i børnehaven skriger ’ad’ af en edderkop. Frygten smitter resten af børnene og kan vare resten af livet.

I nogle tilfælde er angsten en sammenblanding af flere fobier. Er man f.eks. bange for hospitaler, kan angsten både indebære en fobi for nåle, blod, læger og en reel dødsangst. De fleste fobier har dog den fælles karakter, at de er er irrationelle.

Forandringsrådgiver og hypnoterapeut Ghita Graafland siger:

Selv-hypnose


- Fobier er et trick, som hjernen spiller én. Det er en slags negativ selvhypnose, som man udøver på sig selv. Man gør hele tiden sig selv opmærksom på, hvor farlig tingen er, siger hun.

Lise Kryger, der står bag hjemmesiden slipangsten.dk, har bl.a. bearbejdet sin angst for at køre med bus ved langsomt at se frygten i øjnene.

- Først forestillede jeg mig at skulle ned til bussen. Senere gik jeg sammen med en veninde ned til stoppestedet og så bussen køre forbi. Næste gang stod jeg ind i bussen og tog den et stopsted. For hver gang blev jeg lidt længere i bussen, og pludselig gik det op for mig, at det slet ikke var busturen, jeg var bange for, men derimod at møde nogle bestemte personer i bussen, siger hun.

Alligevel undgår mange at tage hånd om problemet, som instruktøren Lars von Trier, der pga. flyskræk tager autocamperen til Cannes, når han skal ned og høste filmpriser.

For nogle kan dette være løsningen, men for andre kan det have langt værre følger for helbredet.

Magtesløs

Ifølge en doktorafhandling fra Rod Moore fra Aarhus Universitet frygter hver tredje dansker besøget i tandlægestolen, mens hver fjerdes hjerte banker på højtryk, når de ser en kanyle, og hver sjette får åndenød ved tanken om hospitaler.

At tandlægen scorer næsthøjest blandt fobier skyldes frygten for at miste kontrollen og være magtesløs, mens man sidder i tandlægestolen. Derfor holder fire pct. af danskerne sig helt væk fra tandlægen, mens 10 pct. kun tager af sted, hvis smerterne er uudholdelige. For nogle betyder det, at tænderne langsomt rasler ud, og man udsættes for en række sygdomme, samtidig med at det kan have mentale konsekvenser.

- Man er ofte så flov over at have forsømt sine tænder, at det ender med at præge ens personlighed. Man smiler ikke længere eller har ikke lyst til at være social. Det forstærker jo yderligere angsten over for den primære angst for tandlægen og deres instrumenter, og man ender derfor også med en lang række psykosociale konsekvenser, siger han.