Lægerne på Aarhus Universitetshospital er dygtigere end lægerne på Rigshospitalet til at behandle brystkræft. Men lider du af tarmkræft, så er der alt mulig grund til at opsøge lægerne på Bispebjerg Hospital, for den behandling klarer de ofte bedre end deres kollegaer andre steder.

Det afslører en undersøgelse fra Dagens Medicin. Der er forskel på, hvor dygtige lægerne på de danske sygehuse er til forskellige specialer. Alligevel er det kun få danskere, der benytter sig af det frie sygehusvalg og går derhen, hvor de får den bedste behandling for netop deres sygdom.

Med BT PLUS får du:

- Adgang til en liste over hvilke sygehuse, der er særligt gode til hvilke specialer

- Guide til, hvordan du kan benytte dig af det frie sygehus-valg

- Artikler om Danmarks bedste læger

Med et abonnement på B.T. Plus får du adgang til ALLE vores sundhedsguides, gode råd til et sundere liv samt meget mere for kun 29 kroner om måneden. Bl.a.:


Du kan frit vælge hvilket sygehus, du vil undersøges/behandles på. Du kan vælge mellem alle offentlige sygehuse, og en række private:

(Se listen på sygehusvalg.dk).

Visse former for livstruende kræft eller hjertesygdomme udvider det frie valg. Det samme sker, hvis dit sygehus ikke kan overholde den maksimale ventetid. Det udvidede sygehusvalg giver dig ret til at vælge mellem offentlige eller private sygehus i både ind- og udland.

Senest 8 hverdage efter du er blevet henvist til behandling skal dit eget sygehus oplyse dig om:

- Tid og sted for din undersøgelse/behandling,

- ventetid på behandlingen, på dit eget sygehus og andre regioners sygehuse,

- dine muligheder for at benytte det frie eller det udvidede sygehusvalg.

Vil du selv vælge sygehus, skal du henvende dig til den sygehusafdeling, du er blevet henvist til. Her får du vejledning og dine papirer bliver sendt til det valgte hospital. Du kan også søge hjælp på patientkontoret i din region.

Vælg syghus inden forundersøgelse, ellers risikerer du, at det valgte hospital insisterer på at lave forundersøgelsen igen.

Her gælder det frie sygehusvalg IKKE:

- Har det sygehus, du vælger, længere ventetider end andre, kan du ikke gøre krav på det frie valg.

- Bliver du indlagt akut, sker det på det nærmeste sygehus.

- Visse højt specialiserede afdelinger, f.eks. på Rigshospitalet kræver, at du lider af bestemte sygdomme.

- For psykiatriske patienter kan det frie sygehusvag indskrænkes af hensyn til patienten.

Så længe skal du vente:

Fra du henvises, skal du højst vente en måned på en undersøgelse/behandling. Senest otte dage efter din henvisning, skal sygehuset svare på, om de kan overholde den maksimale ventetid. Skal du vente længere end 30 dage på behandling, har du ret til at benytte ’Det udvidede sygehusvalg’. Har du fået tilbudt en operationsdato, som sygehuset efterfølgende ændrer, kan du vælge et andet sygehus.

Hver gang du går til en forundersøgelse, må du acceptere at der lægges to uger oven i den samlede maksimale ventetid.

Her gælder det udvidede frie valg IKKE:

Ved organtransplantation, sterilisation, fertilitetsbehandling, refertilisationsbehandling, høreapparatbehandling, kosmetisk behandling, kønsskifteoperation eller ophold på rekonvalescenthjem.

Det samme gælder forskningsmæssig, eksperimentel eller alternativ behandling. Vælger du sygehus uden for din egen region, skal du som hovedregel selv betale transporten.

Behandling i udlandet:

Har du ret til det udvidede frie sygehusvalg, og vil du gerne behandles i udlandet, skal du selv indhente et behandlingstilbud. Før behandlingen sættes i gang skal du have en forhåndsgodkendelse fra din region. Regionen skal svare på ansøgningen inden 14 dage.

Kilde: Sundhed.dk