Har du det tit varmt? Når vi lukker sveden inde, bliver den sur og lugter på grund af bakterier. Få eksperternes råd her, så du sveder lugtfrit. Vi har desuden testet otte deodoranter til mænd og kvinder.

Log ind på PLUS og få eksperternes nyttige råd, så du kan mindske den grimme svedlugt. Vi har desuden testet otte deodoranter. To til mænd og seks til kvinder.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Varme får os til at svede – bakterier får os til at lugte
  • EKSPERTERNES BEDSTE RÅD: Sådan kommer du af med svedlugt
  • GODE RÅD: Når du bruger deo
  • TJEKLISTE: Er disse indholdsstoffer i din deo?
  • TEST af 8 deodoranter til mænd og kvinder

Varme får os til at svede – bakterier får os til at lugte

Sol og varme betyder sved. En dårlig nyhed for os mennesker, der modsat dyrene har svedkirtler over hele kroppen, som vi dækker til med tøj. Når vi lukker sveden inde, bliver den sur og lugter. Læs her hvordan du sveder lugtfrit.

Hver dag producerer vi mennesker i gennemsnit en liter sved. Vores hud indeholder nemlig millioner af svedkirtler fordelt på hele kroppen. Derfor er vi mennesker også naturens mestre i svedproduktion.

»Modsat de fleste andre pattedyr har vi svedkirtler over hele kropsarealet. Derfor er vi mennesker bedst til at komme af med varmen, mens fx en hund må åbne munden og stikke tungen ud for at svede«, forklarer hudlæge Janne Touborg fra Cutanea Aarhus Hudlægecenter..

Alligevel er vi ilde stedt, når sol, sommer og varme rammer os. For selvom bukserne og ærmerne bliver kortere lige nu, er vores svedsystem ikke bygget til at have noget som helst tøj på i varmen.

»Menneskets svedsystem er bygget til at have fri adgang til luft på hele kroppen. Det har vi bare ikke, og derfor opstår problemet med lugt. En stor del af vores lugtproblemer handler om, at vi går med tøj«, forklarer professor i medicinsk fysiologi Ole Bækgaard Nielsen fra Institut for fysiologi og Biofysik på Aarhus Universitet.

Han opfordrer til, at man især undgår tøj af syntetisk stof, som kroppen har endnu sværere at ånde i, og i stedet ifører sig løsthængende tøj i naturligt materiale som bomuld, hør eller silke.

Sved lugter ikke

Sved er helt lugtfrit i sig selv. Men bakterier findes, ligesom svedkirtler, overalt på vores hud. I armhulen har vi alene 25.000-50.000 svedkirtler, og netop i armhulen – og skridtet – er sveden ekstra tyktflydende og indelukket. Derfor har bakterierne særligt optimale vækstbetingelser her. Bakterier og sved mødes, og sur musik opstår.

»De bakterier, som skaber lugt, kan særligt godt lide steder, der ikke får frisk luft som i sko og armhuler, derfor får vi sure tæer og lugter under armene«, forklarer Ole Bækgaard Nielsen.

På samme måde kan de bakterier, der forårsager svedlugt under armene, også bedst lide tøj af syntetisk materiale. Hvor bomuldsfibre opsuger sveden, lagrer syntetisk stof sveden mellem fibrene i stoffet, hvilket giver bakterierne gode vilkår for at udvikle sig - og forvandle tøjet til stinkbomber.

Det er nok de færreste svedende danskere, der ser det som en løsning at smide alt tøjet i varmen. Derfor tyer vi typisk til to typer hjælpemidler: Deodoranter og antiperspiranter.

»Deodoranter hjælper primært, fordi de indeholder parfume, der overdøver den naturlige kropslugt. Desuden indeholder de som regel også alkohol og antibakterielle midler til at dræbe de bakterier på huden, der giver lugt«, forklarer privatpraktiserende hudlæge Jørgen Esmann og dommer i Danish Beauty Awards.

»Antiperspiranter virker, fordi de indeholder aluminiumsalte, som opløses i sved og ætser svedkirtlerne, så mængden af ​​den sved, vi producerer, reduceres«, tilføjer Jørgen Esmann.

EKSPERTERNES BEDSTE RÅD: Sådan kommer du af med svedlugt


1. VAND OG SÆBE
»Bakterier kan godt lide steder, der ikke får frisk luft. Som i vores sko eller armhuler. Derfor handler det primært om at vaske sig godt med vand og sæbe dagligt, så man holder bakterierne nede«, lyder rådet fra Ole Bækgaard Nielsen, der er professor i medicinsk fysiologi Institut for Fysiologi og Biofysik på Aarhus Universitet.

2. LUFTIGT TØJ
»Svedlugt handler også om, hvilket tøj man er iklædt. Mange mennesker er spærret inde i syntetisk tøj, der virker som en plasticpose. Efter ganske kort tid bliver de meget varme og våde. Vores svedsystem er bygget til at have fri adgang til luft. Vi kan ikke gå nøgne rundt, men vi kan iføre os luftigt tøj i naturlige materialer«, lyder rådet fra professoren Ole Bækgaard Nielsen.

3. FJERN HÅRENE
»Bakterierne på huden, som giver lugten, trives allerbedst, hvis man har hår under armene. Vil man mindske svedlugten, kan man fjerne hårene i armhulerne«, lyder rådet fra privatpraktiserende hudlæge Jørgen Esmann.

4. SUPPLÉR MED DEO
»Nogle har flere bakterier på huden end andre. For de fleste mennesker er der ingen sundhedsmæssige problemer i at supplere med en deodorant, der kombinerer bakteriedræbende stoffer og duft. Det er kun mennesker med specielle eksemproblemer, der skal være påpasselige med parfumer«, lyder rådet fra hudlæge Janne Touborg fra hudklinikken Cutanea.

5.  BRUG PARFUME ANDRE STEDER
»Der er ingen grund til at smøre parfumestoffer direkte i armhulerne, hvor risikoen for at udvikle allergi er størst. Mit råd er derfor at finde en simpel antiperspirant uden duft til at stoppe svedtendensen i armhulen og så bruge parfume andre steder, fx i håret eller på tøjet, hvor der ikke er hudkontakt«, lyder rådet fra hudlæge Jørgen Esmann.

TEST AF DEODORANTER:’Sunde’ deodoranter vinder

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

BT har testet otte forskellige deodoranter. Vinderne er en hjemmelavet og en deo af krystal. Men de såkaldt sunde deodoranter er knap så ’rene’, som de tager sig ud for, påpeger eksperter.

To personer har testet otte forskellige deodoranter for BT i sæsonens hidtil varmeste sommeruge. Resultatet er slående.

Mens supermarkedernes helt gængse parfumeduftende deodoranter klarer sig pænt, er det også supermarkedernes renere deoalternativer - uden udskældte indholdsstoffer som parfume, parabener eller aluminium - der taber testen.

Tilbage står to deodoranter fra helsebutikker som de store vindere. BT’s testpersoner giver topkarakterer til en krystaldeo og en hjemmelavet deo lavet af kokosfedt og natron.

»Vi sælger rigtig meget natron og kokosfedt både til hjemmelavet tandpasta og deodorant. Det bliver brugt meget blandt folk, der er bange for indholdsstofferne i supermarkedernes produkter. Og så er det jo billigt. Det koster nærmest ingenting af lave selv«, fortæller Carsten Nilsson, der er indehaver af helsebutikken Natur Poteket på Christianshavn i København.

Den hjemmelavede testvinder indeholder økologisk kokosolie til omkring 90 kroner per glas og en bøtte natron til omkring 6 kroner. For under 100 kroner får man altså en halv liter deodorant, hvorimod supermarkedernes deodoranter koster fra 30 kroner og opefter for kun 0,05 liter.

Årsag til allergi

Mange forbrugere foretrækker deodoranter, der er uden de mest udskældte indholdsstoffer. Det er fx dokumenteret, at deodoranter er en af de hyppigste årsager til, at folk udvikler parfumeallergi. På samme måde har parabener i årevis været udskældte.

»At blive allergisk over for konserveringsmidler og parfume er den risiko, man løber, når man bruger hudplejeprodukter. Især nu hvor ’ingen parabener’ er blevet et salgsargument. For producenterne er blevet presset til at finde alternativer som konserveringsmidlet MS, selvom MS i mange sammenhænge er mere allergifremkaldende end parabener«, fortæller privatpraktiserende hudlæge Jørgen Esmann, der også er dommer i Danish Beauty Awards.

Lige nu diskuteres det indædt, om aluminiumklorid, der indgår i antiperspiranter, kan give brystkræft. Det afvises af blandt andet Kræftens Bekæmpelse. Og hudlæge Janne Touborg fra hudklinikken Cutanea har et bud på, hvorfor nogle forbrugere og producenter alligevel undgår stoffet i deoer.

»Alt det med parabener og aluminiumklorid er fuldstændig overskruet. Det er folkeretten, der har dømt det ude. Aluminiumklorid virker. Det dæmper regulær svedproduktion. Nogen reel sammenhæng med brystkræft er aldrig blevet påvist«, siger hudlæge Janne Touborg fra hudklinikken Cutanea.

Aluminium i natron

Men også når forbrugerne går efter ’renere’ alternativer som BT’s testvindere kan de blive ‘snydt’.

»Det pudsige ved den hjemmelavede deo er, at opskriften bliver delt på nettet som om, at nu har man endelig en deo uden aluminium. Men natron, som er en af ingredienserne, indeholder ofte aluminium«, forklarer produktspecialist Vibeke Estrup fra Urtegaarden, der sælger råvarer til lav-selv-pleje og -kosmetik.

På Urtegaardens hjemmeside finder man opskriften på en deo bestående at alunkrystaller som ligesom BT’s anden testvinder.

Men spørger man indehaver af Natur Poteket, Carsten Nilsson, der forhandler deokrystallen, ville han aldrig selv gå med den dagligt. For den indeholder også aluminium, blot en anden slags end den udskældte aluminiumklorid.

»Det påstås, at alun ikke optages i kroppen på samme måde, men jeg er skeptisk. Det er stadig aluminium. Jeg ville ikke bruge krystallen hver dag«, siger Carsten Nilsson om BT’s testvinder.

Klik for at forstørre
Klik for at forstørre
Vis mere