Sølvsprængt hår har god signalværdi - i en verden af lave er erfaring og myndighed blevet in

Der er mere tyngde bag kvinders grå hår i dag. Det er en reaktion på, at meget i verden lige nu ikke giver mening, konstaterer etnolog og livsstilsekspert Julia Lahme.

Vi er i en tid, hvor en 81-årig, gråhåret kvinde (forfatteren Joan Didion) kan være kampagnepige for det chikke franske modehus Céline, purunge popstjerner går Panter Tanterne i bedene, og briterne har sat deres lid til, at den erfarne sølvræv Theresa May som ny premierminister.

Det grå hår er blevet en social markør.

At aldersgrænserne er rykket betragteligt, og at kvinders seksuelle attråværdighed ikke daler, når de første grå hår indfinder sig, forklarer Julia Lahme således: ...

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om tidens grå tendens. Overvejer du selv at give manken et nyt gråligt boost? Har du tænkt over hvilke signaler, det sender? Her er alt hvad du behøver at vide om sølvrævs-looket. Se desuden hvilke kendiser, der allerede har taget springet ...

Det får du:

  • Artikel: Grå tendenser på toppen
  • Interview med frisøren Gun-Britt: »Det er en befrielse ikke at skulle jagte en ungdom, man alligevel aldrig kan fange«
  • GUIDE til det grå

Sølvsprængt hår har god signalværdi - i en verden af lave er erfaring og myndighed blevet in

Der er mere tyngde bag kvinders grå hår i dag. Det er en reaktion på, at meget i verden lige nu ikke giver mening, konstaterer etnolog og livsstilsekspert Julia Lahme.

»Det er så svært at finde en mening med tingene, hvis man kigger globalt på den uro, terror, de økonomiske udsving og den høje arbejdsløshed, der hersker. I det kaos bliver det at udstråle erfaring langt mere attraktivt, end at man er en fuckable sexkilling, som evigt og altid er fastfrosset omkring de 21 år,« siger Julia Lahme.

I en tid, hvor en 81-årig, gråhåret kvinde (forfatteren Joan Didion) kan være kampagnepige for det chikke franske modehus Céline, purunge popstjerner går Panter Tanterne i bedene, og briterne har sat deres lid til, at den erfarne sølvræv Theresa May som ny premierminister kan styre skuden sikkert gennem dét kaos, der er brexit, så er sølvstænk vel heller ingen hindring for USAs måske første kvindelige præsident?

»Jeg er klar over, at jeg næppe er valgkampens yngste kandidat, men jeg har en fordel: Jeg har farvet mit hår i mange år... Så de kommer ikke til at se mig blive hvidhåret i Det Hvide Hus.«

Den britiske premierminister Theresa May
Den britiske premierminister Theresa May
Vis mere

Ordene er Hillary Rodham Clintons og faldt til stor moro for og stående applaus fra et overvejende kvindeligt publikum ved South Carolina Democratic Women’s Council sidste år. Præsidentkandidatens selvironiske udmelding, omend afvæbnende og identifikationsskabende, hos partiets gråsprængte proselytter, virker dog ret bedaget.

Erfaring er attraktivt

På den ene side sidder vitaliteten og kraften stadig i manken, hvis man vil tækkes den brede offentlighed. Hvilket kan forklare, hvorfor kvindelige politikere som Hillary Clinton, Angela Merkel m.fl. trækker i den konforme uniform, når de indtager magtens tinde: nydelig, farvet frisure og nobel blazer. Sideløbende er gråt hår blevet ’det nye sort’ hos ’first movers’. Hashtagget #grannyhair er rødglødende på Instagram, og Hollywood-stjerner som Jennifer Lawrence på blot 26 somre lufter stålgråt hår på den røde løber.

»Vi oplever en bølge, hvor erfaring også er attraktivt hos kvinder - ikke kun hos mænd - og det er nyt. Gråt hår er udtryk for erfaring og en mere modnet kvindelighed,« siger Julia Lahme.

Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence
Vis mere

»Samtidig er vi ikke bange for at være seksuelt uattraktive, når vi ligner nogle, der har prøvet at knalde. Ungdom er dermed ikke det eneste attraktive længere - heller ikke seksuelt. De mange unge kvinder, der farver håret gråt, skubber også til den udvikling. Det handler om, at man hellere vil udstråle, at man er én, der har erfaring og kant, end man vil ligne en dum blondine med åben mund og store, struttende bryster,« siger livsstilseksperten og fortsætter: »Det er heller ikke længere ’high end’ og eksklusivt at få sprøjtet Botox ind i ansigtet. Så hvis man vil signalere soliditet og troværdighed samt fremstå som én, der kan ansættes, og én man kan leve sit liv med, kan man sagtens have langt, velplejet, gråt hår og rynker i ansigtet. Det vil man hellere end at have en pande, der er fastfrosset og støbt i cement. Det grå hår er blevet en social markør.«

’Vi kan vælge’

Julia Lahmes refleksioner suppleres af sociolog og forbrugerekspert Eva Steensig, der udover at betragte den grå dille som endnu et redskab til selviscenesættelse i vores evige jagt på at være unikke, også tolker tendensen som et tegn på, at vi er ved at fjerne gråt hårs negative stigma og kobling til aldring.

»Der er stadig et link mellem gråt hår og aldring, men linket mellem symbol og fysiologi vil blive løsere med tiden. I dag kan vi være dem, vi vil. Vi kan blive mødre i en sen alder. Gråt hår kan man vælge, hvis man vil. Man kan vælge at have rynker eller fjerne dem. Så i takt med, at vi kan modellere og træne vores udseende så meget, og når det fysiologiske ikke længere stiller de samme begrænsninger, så vil der heller ikke være den samme symbolik knyttet til krop. At være ældre i dag betyder ikke, at man er færdig, afdanket og uattraktiv. Vi holder os lækrere længere, så vi rykker hele tiden grænsen for, hvornår nogen er gammel,« siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

At aldersgrænserne er rykket betragteligt, og at kvinders seksuelle attråværdighed ikke daler, når de første grå hår indfinder sig, forklarer Julia Lahme således:

»For 10 år siden blev der talt meget om cougars - modne kvinder, der fandt mænd, som var meget yngre end dem selv. Dengang blev det betragtet som noget halvklamt og lummert. Men nu er det blevet udtryk for, at man faktisk har noget rigtig godt kørende for sig. Samtidig er der flere og flere kvinder, som er erhvervsaktive længere. Vi holder ikke op med at arbejde, bare fordi vi bliver mødre. Så spændvidden er større, og kvinder har fået lov til at have et længere liv udadtil, end man havde for bare ganske få år siden.«

Foto: EPA, AFP og Reuters
Vis mere

»Det er en befrielse ikke at skulle jagte en ungdom, man alligevel aldrig kan fange«

London var swinging, og The Kinks hærgede æteren, da en purung Gun-Britt Zeller spottede de første sølvgrå strå i hårpragten. Få år senere lignede det en regulær invasion.

»Jeg var ung - 25 år er jo ingen alder - og tænkte, at jeg da ikke allerede skulle rende rundt og se gråhåret ud. Vi var vel en del mere aldersfikserede dengang, og jeg følte, at det var alt for tidligt at sende de signaler,« erindrer den nu 66-årige frisør Gun-Britt Zeller.

De grå hår blev holdt i ave med farve, og den unge hårkunstner gjorde alt for at ligne resten af den fremadstræbende Baby boomer-generation, som hun er en del af.

»I dag er der gået mode i at turde være sig selv - at være en type. Dengang var man ikke en type - du fulgte bare strømmen. Jeg kan huske, da moden dikterede lårkort, så gik vi alle i lårkort. Da Mary Quant fik klippet page, så fik vi alle klippet page, og hvis Twiggy gjorde noget, så kopierede vi også det.

Gun-Britt
Gun-Britt
Vis mere

Da jeg var ung, var kvinder et helt andet sted, end vi er i dag. Vi var kommet ud på arbejdsmarkedet, vi kæmpede, vi ville ud at vise, at vi kunne noget.

Da jeg kom i lære i 1963, gik omkring 70 pct. af kvinderne derhjemme, så det var en revolution dengang. Derfor tror jeg, at vi havde et stort behov for at se unge, smarte og rigtige ud.«

Og sådan gik årene med at se ’rigtig ud’ og opbygge renommé samt eget hårimperium - indtil Gun-Britt Zeller fyldte 50 og besluttede sig for at lægge den forlorne farve på hylden.

»Jeg lod håret vokse to centimeter, hvilket føltes som en katastrofe, når man har farvet hår i en menneskealder. Og så lavede jeg tonsvis af hvide striber med blåligt skær. Det gjorde jeg den ene gang og lod så mit eget grå hår vokse ud,« siger Gun-Britt, der på ingen måde savner den mørkhårede version af sig selv.

Lady Gaga
Lady Gaga
Vis mere

»Da jeg lod mit grå hår vokse frem, gik jeg ind i en anden periode af mit liv. Jeg erkendte, at jeg var blevet en ældre kvinde. Det var ret befriende. Jeg har aldrig haft problemer med at blive ældre, for jeg synes at det grå hår, sammenholdt med hvor langt jeg var nået i mit fag i en ung alder, gav mig noget pondus. Det er en befrielse ikke at skulle jagte en ungdom, man alligevel aldrig kan fange.«

Paradokset i at netop dén sølvgrå hårfarve, som Gun-Britt Zeller gjorde så meget for at skjule, er i høj kurs hos ungdommen i dag, er dog ikke tabt på frisøren.

»Jeg har mange unge piger, der kommer ind i salonen og gerne vil have min hårfarve. Og havde det været i dag, havde jeg måske også vovet forvandlingen lidt tidligere. Men det er jo en mode, som jeg dybest set selv har været med til at skabe.«

Designer Iris Apfel
Designer Iris Apfel Foto: REUTERS/Kena Betancur
Vis mere

Guide til det grå

  • Olieeftersyn - Jeg oplever ofte at gråhårede og afblegede kvinder, der i øvrigt plejer håret efter alle kunstens regler, kommer ind i salonen og beklager sig over, at deres hår har fået et gulligt skær. Problemet er ofte den hårolie, de bruger, så sørg for at bruge en klar hårolie, hvis du har gråt hår. Foto: Gun-Britts glansgivende (og klare) 'Hair Treatment Oil' til 179 kr. Gbproducts.dk

  • Kulør på tilværelsen - Man skal tænke over hvilken makeup man bruger, hvis man kaster sig ud i det grå hår. Markante bryn, mere farve i ansigtet, på læberne og øjnene er klædeligt, for man bliver bleg og virker hurtigt udvasket med gråt hår. Om sommeren ser man fantastisk ud med lidt solglød, men vinteren kræver lidt mere knofedt i sminkerummet. Foto: Make Up For Evers nye, langtidsholdbare 'Artist Rouge' læbestift til 195 kr. (43 farver) Sephora.dk

  • Do the twist - Vælger man at kaste sig ud i den grå hårfarve er det vigtigt, at man twister det at få gråt hår med resten af det man gør. Tilfør f.eks nogle rå elementer (læderjakke, bikerstøvler, denim o.lign.) til garderoben, så du ikke bliver for konet, kedelig og gammeldags at se på. Foto: Støvler med sølvspænder fra Billi Bi i str. 36-41 til 1699 kr. Billibi.com

  • Alt bliver oplyst - Hvis man føler at ens grå nuance er for muset, så hjælper det at få lidt hvide striber i håret. Husk i øvrigt at pleje det grå eller blonde hår med hårplejeprodukter, der neutraliserer det gullige skær, som håret hurtigt får. Håret kan blive gulligt af noget så uskyldigt, som et stort indtag af gulerødder. Foto: 'Silver Shampoo', der neutraliserer gullige toner, fra svenske Sachajuan til 150 kr. Forhandler: 40 26 19 11

  • Tretrinsraket - Inden du hjælper det grå hår på vej med en omgang striber eller farve, er det godt for håret at give det en professionel Olaplex kur, som gør håret mere modstandsdygtigt og forlænger farvens levetid. Læs mere om Olaplex, som vandt 'Blogger's Choice Award' ved Danish Beauty Award 2016, her: Olaplex.dk

  • Shades of grey - Der findes et hav af grå farver og der er stor forskel på hvilken nuance gråt hår man får. Nogle bliver salt og peber farvet andre bliver helt hvidhåret. Man ved ikke om man kommer til at se ældre ud, før man kaster sig ud i det. Og husk at den flotte nuance altid kan hjælpes på vej med striber.

  • Short story - Et twist til det grå hår kan være at man lade håret blive lidt længere og ikke får en alt for stram og kort frisure. Nogle kvinder ser fantastiske ud med kort og gråt hår, men det er et fåtal. Udtrykket bliver ofte meget hårdt, hvis håret både er kort og gråt. Tag derfor altid afsæt i din egen stil. Foto: Kronprinsessens stylist Anja Camilla Alajdi ser blændende ud med kort og gråt hår.

Helen Ruth Elam Van Winkle - bedre kendt som Baddiewinkle eller Baddie Winkle
Helen Ruth Elam Van Winkle - bedre kendt som Baddiewinkle eller Baddie Winkle
Vis mere