Lyt til artiklen

Der bliver færre og færre bordtennisspillere i Danmark. DBTU tæller i dag 8.200 medlemmer eller halvdelen af, hvad der var i forrige generation. Men på ét punkt oplever bordtennis en markant og glædelig fremgang: I aldersgruppen 60+.

»Vi vokser 10 procent om året,« siger Ole Hückelkamp, medlem af fællesudvalget for DBTU og DGIs projekt, som sætter fokus på at få den ældre generation til at spille bordtennis og ændre udtrykket 'ældrebyrden' til ældrestyrken.

»Bordtennis er en livsbekræftende sport, som kan spilles af alle i alle aldre og på alle niveauer. Nye klubber for 60+ skyder op og forener det idrætslige med det sociale. Fremtiden for 60+ tegner spændende,« understreger Ole Hückelkamp.

Danmarks største motionsklub er Roskilde Ældre Motion med den dynamiske formand, Ole Rasmussen, i spidsen. Den tæller 2.300 medlemmer fordelt på 27 aktiviteter, og bordtennisafdelingen har små 100 spillere over 60 år. Lige så mange er aktive flere gange om ugen i Århus Bordtennis Veteraner.

På internationalt plan har danske veteraner i mange år markeret sig stærkt ved EM og VM med koryfæer som Claus Pedersen, Niels Ramberg, Susanne Pedersen og Annie Ramberg. Blot for at nævne en lille håndfuld. Ved sommerens veteran-VM i Alicante blev Niels Ramberg verdensmester for 70+. Og ved 60+-projektets kick-off i Idrættens Hus demonstrerede han sammen med Claus Biehl sportens muligheder.

Niels Ramberg har i en enestående karriere vundet 90 danske mesterskaber og går målrettet efter at score et historisk century: DM-guld nr. 100. Som han siger:

»Jeg har altid sat mig mål. Fordi man er kommet op i årene, kan man godt have ambitioner.«

Amerikanske hjerneforskere har fundet ud af, at bordtennis er en fantastisk sport for ældre, fordi den stimulerer koordinationsevnen og balancen og har en gavnlig virkning på hjernen. På kick-off-mødet i Idrættens Hus fortalte professor og hjerneforsker Albert Gjedde bl.a. om bordtennis som hjernegymnastik.