En ny, gennemtestet behandling af prostatakræft giver opsigtsvækkende gode resultater. Det viser et amerikansk studie netop udgivet i det internationale tidsskrift European Journal of Cancer.

Her har forskerne set på 91 patienter med kræft i prostata – kirtlen på størrelse med en kastanje, som sidder lige under urinblæren hos mænd. Og 98,6 procent af dem, som fik den nye type strålebehandling, var stadig fri for kræft efter fem år.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs om den nye strålebehandling, Stereotactic Body Radiation Therapy (SBRT). Resultaterne er fantastiske og patienterne får tilmed færre bivirkninger.

Det får du:

  • Artikel: Næsten alle helbredes for prostatakræft med ny behandling
  • Guide: Forbyg kræft -8 råd der virker
  • Skjult sygdom: Det skal du være opmærksom på
  • Fakta: 99 procent helbredes
  • Grafik: Prostatakræft

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


En ny, gennemtestet behandling af prostatakræft giver opsigtsvækkende gode resultater. Det viser et amerikansk studie netop udgivet i det internationale tidsskrift European Journal of Cancer.

Her har forskerne set på 91 patienter med kræft i prostata – kirtlen på størrelse med en kastanje, som sidder lige under urinblæren hos mænd. Og 98,6 procent af dem, som fik den nye type strålebehandling, var stadig fri for kræft efter fem år.

Gode chancer bliver bedre

I forvejen er prostatakræft en kræftform med gode helbredelsesmuligheder med en helbredelsesrate på 80-90 procent, hvis kræften opdages på tidlige stadier. Men den nye strålebehandling, Stereotactic Body Radiation Therapy (SBRT), er ifølge studiet endnu mere effektiv. Det skyldes, at man skyder med stråler fra forskellige retninger, samtidig med at man løbende tjekker størrelsen på svulsten.

»Fidusen er, at man indretter strålefeltet efter, hvordan svulsten ændrer sig under behandlingen. På den måde kan man give en meget præcis strålebehandling, hvor man samtidig skåner det omkringliggende væv,« siger overlæge Jens Oluf Bruun Pedersen fra Kræftens Bekæmpelse, der understreger, at behandlingen derfor er mere skånsom, mere præcis og mere effektiv.

Færre bivirkninger

»Målet er, udover helbredelse, at patienten i sidste ende får færre bivirkninger af behandlingen,« siger han og forklarer, at behandling af prostatakræft er forbundet med bivirkninger som impotens og urinvejsproblemer.

Den effektive behandlingsmetode resulterer også i markant færre hospitalsbesøg, da antallet af hospitalsbesøg for en patient kan skæres ned fra 44 behandlinger til bare 5 behandlinger.

Ifølge Jens Oluf Bruun Pedersen har en tilsvarende behandling med stereotaktisk allerede kørt i nogle år på de større afdelinger i Danmark.

»Det er et stort teknisk set-up. Så det kører alle de steder, hvor man behersker det,« siger han.

Her kan behandlingen være helt på højde med en vellykket operation, og det er derfor en af de muligheder for behandling, som man, som patient, kan få tilbudt. I det hele taget er man i Danmark med helt fremme, når det kommer til strålebehandling.

»Så man kan være sikker på at få tilbudt den mest moderne strålebehandling,« siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

Forebyg kræft: 8 råd der virker

 

1. Fuldkorn hver dag

Fuldkorn har i bl.a. danske og svenske forsøg vist sig at kunne bremse spredning af prostatakræft. Fuldkorn finder du f.eks. i groft rugbrød, brune ris, havregryn, bulgur, byg, spelt og perlerug. Fuldkorn medvirker til et stabilt blodsukker, der modvirker celler – og dermed også kræftceller – i at vokse.

2. Op af lænestolen

En række nylige studier peger på, at motion i kombination med en sund kost kan bremse sygdommen i det tidlige stadium. Bevæg dig minimum 30 minutter dagligt, i form af en cykeltur eller en rask gåtur.

3. Et vigtigt mineral

Forskning fra Københavns Universitet har vist, at visse selenstoffer, som findes naturligt i f.eks. hvidløg og broccoli, kan blokere et bestemt molekyle i kroppen, som får kræftceller til at sprede sig. Selen findes også i fisk, frø, nødder, kød og fuldkornshvede. Et kunstigt selen-tilskud på 200 milligram har i tidligere forsøg vist sig også at kunne nedsætte risikoen.

4. Hold igen med mælken

Et højt indtag af kalk (calcium), som især findes i mælkeprodukter, øger sandsynligvis risikoen for prostatakræft. Risikoen er størst, hvis man indtager kalk som kosttilskud uden vitamin D og i en dosis over det anbefalede dagsniveau.

5. Pas på vægten

En række amerikanske undersøgelser tyder på, at overvægt øger risikoen for kræft i prostata – særligt den aggressive form. Forskerne ved dog endnu ikke, hvorfor det forholder sig sådan. Hold derfor øje med, at du ikke har for mange ekstra kilo på sidebenene.

6. Mindre rødt kød

Spis ikke for meget forarbejdet kød fra firbenede dyr (det vil sige okse, svin og lam). Det indeholder nemlig meget salt, mættet fedt og tilsætning af mulige kræftfremkaldende stoffer. Det kan desuden være med til at forværre sygdommen, hvis du allerede har fået den, viser nylig forskning fra USA. Hold dig til ca. 500 gram kød om ugen og spis så kylling eller fisk i stedet.

7. Granatæble

Spis fødevarer, der er rige på polyfenoler, som findes i bl. a. granatæble, broccoli, bønner og gurkemeje. Ifølge engelske forsøg har denne type fødevarer nemlig vist sig at kunne få det såkaldte PSA-tal til at falde (tallet viser, om sygdommen er i udvikling).

8. Varieret kost

Det kan være lige så skadeligt med for få som for mange vitaminer og mineraler, særligt fra tilskud. Hvis du derfor sørger for at spise en varieret kost med fuldkorn, fisk, frisk frugt og grøntsager, vil du automatisk få dækket dit behov. Vælg gerne grove grøntsager som gulerødder, løg, porre og alle former for kål. En stor fordel ved at spise meget frugt og grønt er, at man derved spiser mindre fedt- og sukkerholdige fødevarer, som kan øge risikoen for at udvikle kræft.

Kilder: Professor Michael Borre, Aarhus Universitetshospital, diætist Mette Borre og Kræftens Bekæmpelse