Lyt til artiklen
Forskere har fundet et gen med flere sjældne mutationer, der nedsætter risikoen for at få type 2-diabetes med hele 65 procent.

Type 2-diabetes skyldes for en stor del mennesker en usund livsstil, men sygdommen kan også blive udløst af arvelige forandringer. Nu har et forskerhold fundet et gen med 12 mutationer, der alle mindsker risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

»Det interessante ved disse fejlprogrammeringer i DNA'et er, at de nedsætter risikoen for type 2-diabetes med cirka 65 procent, og så har de tilsyneladende ingen uønskede bivirkninger på helbredet hos de personer, hvor mutationerne optræder naturligt,« siger Oluf Borbye Pedersen, der er professor og forskningsdirektør hos Lundbeckfondcentret LuCamp og hos Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse, hvordan den nye opdagelse kan bruges i fremtidens behandling.

Den nye opdagelse har været undervejs i fire år, hvor talrige forskere fra hele verden har sammenlignet DNA fra patienter med type 2-diabetes og raske folk med det formål at finde nye veje til behandling af diabetes.

Hos meget få raske mennesker kom forskerne på sporet af sjældne mutationer i SLC30A8-genet, der danner proteinet Znt8. Znt8 er et protein, der blandt andet sørger for at transportere zink ind i de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen.

Det, som mutant-genet gør, er at hæmme denne transport, og det ser ud til at beskytte de raske personer mod udvikling af type 2-diabetes.

Læs også hos Videnskab.dk: Aminosyrer fjerner fedme og diabetes

Og det er et gennembrud, mener diabetesprofessor Allan Flyvbjerg.

»Der er meget diskussion om, hvad man kan bruge genetisk forskning til. Men det er spændende, hvis man med genetisk forskning kan finde mekanismer, der kan bruges til at behandle for en given sygdom. Så har vi et gennembrud,« siger Allan Flyvbjerg, der er diabetesprofessor og dekan ved Aarhus Universitet.

Mutationerne i genet blev fundet hos i alt 345 raske personer ud af omkring 150.000 forsøgspersoner fra hele verden.

Forskerne ved endnu ikke, hvorfor det muterede gen præcist beskytter mod type 2-diabetes.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Kan type 2-diabetes kureres med kostændringer?
Ny diabetes-pille giver vægttab på 15 procent
Vægttab uden træning – en realitet i nær fremtid?