Lyt til artiklen

Foskere har udviklet en kunstig hud, som er lige så elastisk som ungdommelig menneskehud.

Tiden sætter sine spor i ansigtet med små rynker, posninger og rande. For mange er aldringstegnene dog uønskede, og de forsøges fjernet med rynkecremer og hudbehandlinger - med mere eller mindre held.

Men der er nyt håb. Amerikanske forskere har nemlig udviklet en kunstig hud, der er lige så elastisk som ungdommelig menneskehud, skriver sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Nature Materials.

Læs mere på Videnskab.dk: Er sæd en god rynkecreme?

Når den kunstige hud påsmøres ansigtet som creme, former den et gennemsigtigt, fleksibelt lag af polymer - lange molekylekæder, der er lænket sammen på tværs - som genskaber aldrende huds ungdommelige og elastiske egenskaber.

Cremen skal smøres på ad to omgange. Først udsmøres en flydende opløsning på huden. Derefter tilføjes en anden gel, der får polymer-kæderne til at krydslinke på en måde, som hærder huden og skaber et blivende lag. Det sker via platin, der er en god katalysatorer - igangsætter - for mange kemiske forbindelser.

Læs mere på Videnskab.dk: Hudcremers liposomer virker ikke

Hver eneste påsmøring af den 'nye hud' holder en dag eller mere og kan markant reducere poser under øjnene og andre uønskede aldringstegn.

Resultaterne taler for sig selv: Det påførte lag af kunstig hud reducerede poser under øjnene med op til 40 procent i 24 timer, viser det nye studie.

Den kunstige hud kan desuden hjælpe tør hud med at bevare fugten, i hvert fald midlertidigt. På sigt mener forskerne bag det nye studie også, at den kunstige hud kan hjælpe til behandling af en masse forskellige hudlidelser såsom eksem og psoriasis,skriver sciencemag.org.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forsker: Statistikken og historien levner ikke Donald Trump en chance

Lyt til middelaldermusik genopført for første gang i 1.000 år

Evolutionsforskning: Nutidens metoder overgår Darwins vildeste fantasi