Hvad sker der egentlig med vitaminindholdet, når frugt og grønt bliver blendet til lækre smoothies eller presset til en iskold juice?

Nogle gange er det altså bare mere lækkert at skylle frugterne og grøntsagerne ned som en sukkersød smoothie eller et iskoldt glas juice. Men kan det egentlig gå ud over vitaminindholdet,

Det første svar, vi får, kommer fra Fødevareinstituttet og er ret nedslående, hvis man har hang til at få sine frugter og grøntsager i flydende form. Hæng på alligevel, for senere er der godt nyt til dig, der elsker smoothies.

Læs hele artiklen hos Videnskab.dk.

- Når man blender frugt og grønt, sker der et større eller mindre tab af vitaminer afhængig af forholdene, siger Pia Knuthsen, som forsker i fødevarers næringsindhold på Fødevareinstituttets Afdeling for Fødevarekemi på Danmarks Tekniske Universitet.

- Det skyldes, at blenderen skærer frugterne og grøntsagerne i mindre stykker. Derved bliver vitaminerne langt mere udsat for oxidation og andre påvirkninger fra omgivelserne, end hvis frugten eller grøntsagen er i hel tilstand, fortsætter hun.

Læs også hos Videnskab.dk: Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle

Vitaminer er organiske stoffer, der er nødvendige i små mængder, for at kroppens vigtige stofskifteprocesser kan forløbe normalt, forklarer Pia Knuthsen. Vores organisme kan ikke selv danne vitaminerne, så vi er nødt til at få dem tilført via maden.

- I blenderen bliver nogle af vitaminerne nedbrudt fra aktive former til former, der er uden vitaminvirkning. Et eksempel er C-vitamin. Kemisk set er C-vitamin et stof, der kaldes ascorbinsyre.

- Når ascorbinsyre bliver udsat for luftens ilt, oxideres det til dehydroascorbinsyre, som igen kan blive til diketogulonsyre. Det er et stof, der overhovedet ingen vitaminvirkning har, forklarer Pia Knuthsen.

Læs også hos Videnskab.dk: Grøntsager giver sexet hudfarve

Når blenderen hakker frugter og grøntsager i stykker, kan nogle af vitaminerne altså blive omdannet til andre stoffer, som ikke har den sundhedsfremmende virkning, vi har brug for.

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget: Hør lige, hvad professor og institutleder Lars Porskjær Christensen fra Syddansk Universitet kan fortælle om blendet frugt og grønt.

- Vitaminerne i frugter og grøntsager findes i planteceller. I blenderen bliver cellevæggene og membranerne delvist ødelagte, så vitaminerne bliver frigjorte. Det er rigtigt, at nogle af vitaminerne så bliver nedbrudt, fordi de kan indgå i kemiske reaktioner, når de bliver udsat for luftens oxygen og lys. Men det er ikke alle vitaminerne, der går tabt, siger Lars Porskjær Christensen, der i årevis har forsket i plantefysiologi og bioaktive stoffer.

Læs også hos Videnskab.dk: Sidder vitaminerne virkelig i skrællen?

Og her kommer så hans virkelig glade budskab: Kroppen får nemmere ved at optage de vitaminer, der trods alt er tilbage, når eksempelvis æblet eller guleroden har været en tur i blenderen, i forhold til hvis man spiser hele frugter og grøntsager.

Blenderen ødelægger nemlig cellevæggene, og så bliver vitaminerne tilgængelige og meget nemmere at optage, forklarer professoren.

- Efter en tur i blenderen vil de mest fedtopløselige af vitaminerne faktisk blive optaget allerede i mundhulen, siger han.

Læs, om de samme konklusioner gør sig gældende for den lækre juice, som mange af os elsker at supplere morgenbordet med, hos Videnskab.dk.