Det kan være hårdt at træne og hvis du er typen, der ikke bare ikke kan lide at gå i fitnesscenter og pruste afsted med løbetræning, så er her et rigtig godt alternativ - gang. Gang er noget vi alle kan mestre og hvis du bare sætter tempoet lidt op, ja så tæller gåturen som en gang motion.

Med BT PLUS får du:

- En artikel - Gå dig sund og slank

- En guide - Sådan kommer du i gang

- Samt en masse råd og tips til din træning


Med et BT PLUS abonnement får du adgang til . Bla.:


Hvis du er typen, der cykler 10 kilometer om dagen, springer i fitnesscenteret med smil på læben fire gange om ugen – og knap nok ved hvad en yankie-bar er, så behøver du ikke læse videre. For alle os andre kan noget så simpelt som gang være et rigtig godt alternativ til den motion, vi alligevel ikke kan overskue.

Af Julie Bach

Der er ingen grund til at stresse over det, hvis man ikke er en af de typer, der 'bare ikke kan leve uden at løbe'. For der er et alternativ, der måske ikke er så meget hype omkring – men til gengæld er det inden for rækkevidde for stort set alle: Nemlig det at gå.

- Der er mange studier, hvor folk har brugt gang som motionsform, og man har undersøgt effekterne af det. Forskningen viser, at gang sagtens kan være gavnlig træning på linje med andre motionsformer, siger Morten Zacho, der er cand. scient i idræt og redaktør på motiononline.dk. Han mener, at der er flere fordele ved at gå – især for dem, der ikke er i den allerbedste form.

- Den absolut største fordel er, at alle kan gøre det. Desuden kan alle holde til at gå i rimeligt lang tid – i modsætning til, når man løber. Man får heller ikke samme belastning af knæ og hofter som ved løb. Gang er mere skånsomt. Også hvis man har for mange kilo på sidebenene – det er løb ikke, siger han.

Pulsen skal op

Det er (desværre) ikke den klassiske, hyggelige slentretur i solen, der er tale om, hvis gang skal gøre det ud for motion.

- Man skal gå hurtigere, end man normalt ville gøre for at få en effekt. Efter en fem-ti minutter skal ens åndedræt være besværet. Så man skal være bevidst om sit tempo og prøve at holde det, forklarer Morten Zacho, der er stor fortaler for at fremme gåture blandt danskerne.

- På motiononline.dk kan vi se, at brugerne har været rigtig glade for det gå-program, vi har lagt på. Og jeg synes, det er lidt ærgerligt, hvis det hele bare skal handle om løb. Jeg er ikke i tvivl om, at mange mennesker bare skal have et lille spark til at komme i gang, og bare det at vide, at gang faktisk er et ok alternativ til løbeprgrammer, kan gøre en forskel. Budskabet er jo tit, at alle kan løbe – men det kan alle altså ikke. Der er rigtig mange, der render ind i skader tidligt og bliver skuffede eller nærmest føler sig unormale, fordi løb ikke passer til dem.

Gå på trapper

Marina Aagaard er master i fitness og træning samt forfatter til flere bøger og artikler om motion. Hun er også stor fortaler for gang som motionsform. - Det helt indlysende er, at mange mennesker har for mange kilo på bagdelen – og der er gang en blid motionsform i forhold til løb. Desuden er gang vægtbærende. I modsætning til cykling eller svømning så tramper du rundt med alle dine kilo – og det styrker knogler og led på en blid måde. Det er en virkelig god måde at få begyndt på noget motion, hvis man er meget utrænet,” siger hun, men understreger, at selv om det lyder let ’bare’ at gå, så gælder den samme regel, som også gælder for al anden motion:

- Jo mere du kaster ind i det, des mere får du ud af det. Derfor er det en god idé at gå op ad trapper eller op ad bakke for at presse sig selv. Til gengæld er der flere der holder ved deres gåture end der er ved løb, siger hun.

Pas på marabouen

Hvis du kun går for sundhedens skyld, skal der faktisk ikke så meget til.

- For en person, der kører i bil til arbejde og generelt ikke rører sig så meget, er det et kæmpeplus på sundhedskontoen at gå 20 minutter minimum tre gange om ugen, siger Morten Zacho. Men hvis det er for at tabe sig, man kaster sig over gåturene, skal der mere til.

- Der skal man lægge nogle længere ture ind for at få forbrændt en masse kalorier. Og så skal man tænke kosten ind i det og ikke tro, at fordi man går en time fire gange om ugen, så kan man spise en plade marabou til aftenkaffen bagefter. Men hvis man går nogle ture og skruer portionsstørrelserne ned med omkring ti procent, så kan de to ting fungere som en meget enkel slankekur.