Lyt til artiklen

Hvis du er en af dem, der bare ikke kan få dagen til at hænge sammen uden adskillige kopper kaffe, så bare fortsæt.

Forskere fra Karolinska Institutet i Sverige har nemlig fundet ud af, at et højt kaffeindtag – tæt på én liter om dagen – giver en lavere risiko for at udvikle multipel sklerose. Det skriver Medpagetoday.com ifølge Videnskab.dk.

Forskerne har brugt kohortestudier, dvs. studier på en veldefineret gruppe personer, som følges over tid, fra Sverige og USA, hvor de særligt har kigget på miljømæssige og genetiske risici for, at mennesker i alderen 16 – 70 år udvikler multipel sklerose.

Læs også på Videnskab.dk: Skal underhylere vaskes ved 40 eller 60 grader?

I alt var der 2.779 tilfælde af multipel sklerose blandt deltagerne i de to kohortestudier, og forskerne fandt, at der var en sammenhæng mellem, hvornår deltagerne begyndte at drikke kaffe, mængden, de drak, og hvem der udviklede multipel skelrose.

De, der drak mere end 900 milliliter kaffe om dagen, havde en lavere risiko for at udvikle sygdommen, end de, der drak mindre eller slet ikke drak kaffe.

Læs også på Videnskab.dk: Derfor kysser vi med lukkede øjne

Ifølge forskerne har koffein, som findes i kaffe, en beskyttende effekt på hjernen og har vist sig at undertrykke produktionen af såkaldte inflammatoriske cytokiner, der kan starte udviklingen af hjernesygdomme.

»Selvom det stadig mangler at blive påvist om kaffe faktisk kan modvirke udviklingen af multipel skelrose, så er resultaterne med til at gøre bunken af beviser for kaffes positive virkninger større,« skriver José Maria Andreas Wijnands og Elaine Kingwell, der er ph.d’er hos University of British Columbia in Vancouver, til Medpagetoday.com ifølge Videnskab.dk.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Må man koge te af varmt vand fra hanen?

Moderat indtag af alkohol er måske ikke så sundt som antaget

Spis peanuts og undgå peanutallergi - få kat og undgå måske katteallergi