Forskning peger i stigende grad i retning af, at vores kost påvirker os mere, end vi tror – maden kan nemlig ændre i vores arvemasse, hvilket har betydning for udviklingen af en række sygdomme, som f.eks. kræft og fedme.

Når du ser dig selv i spejlet, tænker du måske:

»Hvordan kan det være, hvis alle cellerne i min krop bærer på det samme DNA, at mine organer ser så forskellige ud og har så forskellige funktioner?«

Med de seneste fremskridt inden for epigenetik begynder vi at få en forståelse. Læs, hvordan din kost kan være med til at ændre i din arvemasse, hos Videnskab.dk

Vi ved, at alle celler bruger deres genetiske materiale på forskellige måder: Gener tændes og slukkes, og det resulterer i en bemærkelsesværdig forskelligartethed i vores kroppe.

Epigenetik beskriver de cellulære processer, der bestemmer, om et bestemt gen vil blive transskriberet eller oversat til et tilsvarende protein. Epigenetiske ændringer kan opstå som reaktion på miljømæssige stimuli, hvor kosten er en af de vigtigste.

Læs også hos Videnskab.dk: Her kan du se, hvilke smage der passer godt sammen

Vi har endnu ikke fuld forståelse for de mekanismer, der gør, at kosten påvirker epigenetikken, men der er nogle kendte, tydelige eksempler:

I vinteren 1944-1945 led Holland en forfærdelig hungersnød som en konsekvens af den tyske besættelse, og befolkningens næringsoptagelse faldt til under 1.000 kalorier om dagen. Kvinder fødte fortsat børn i denne hårde periode, og i dag er disse børn voksne mennesker i 60'erne.

Læs også hos Videnskab.dk: Lyde ændrer, hvordan mad smager

Nyere studier har afsløret, at disse individer – der blev udsat for kaloriebegrænsninger, mens de endnu befandt sig i livmoderen – har et højere niveau af kroniske tilstande som diabetes, kardiovaskulære sygdomme og fedme end deres søskende.

De første måneder af graviditeten lader til at have haft den største indvirkning på sygdomsrisiko. Det har nogle alarmerende konsekvenser og føre til vedvarende – potentielt skadelige – forandringer, som fortsætter ind i voksenlivet.

Nogle af disse ændringer kan endda vare ved gennem generationer.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Din øl kan blive ved med at smage godt

Derfor smager appelsinjuice dårligt efter tandbørstning

Artiklen er oprindeligt publiceret på www.videnskab.dk