Medierne er fyldt med historier om gennembrud i kampen mod kræft, men en egentlig kur mod sygdommen finder vi aldrig, vurderer danske forskere.

Hvis alle de positive avisoverskrifter om gennembrud inden for kræftbehandling har fået dig til at tro, at vi er ved at finde en kur mod kræft, kan du godt tro om igen.

Sådan lyder den nedslående melding fra førende danske forskere, skriver Videnskab.dk.

»Jeg tror, det er illusorisk at forestille sig, at vi efter millioner af år med kræft får den sygdom udryddet. Jeg tror aldrig, vi får kål på den, men jeg tror på, vi får den under kontrol, så den bliver kronisk i stedet for dødelig,« siger overlæge, dr.med. Jørgen H. Olsen, forskningschef i Kræftens Bekæmpelse.

Han får opbakning af seniorforsker Mads Daugaard.

Læs også hos Videnskab.dk: Opsigtvækkende hypotese: Derfor får mennesker kræft

Mads Daugaard er én af forskerne bag sidste års store opdagelse af, at nogle former for kræft måske kan slås ned med et protein fra malariaparasitter – i medierne udråbt til en mulig kur mod kræft.

»Jeg er enig med Jørgen. Vi finder ingen kur, men sandsynligvis kommer der til at ske det, at vi får så mange skud i bøssen, at vi kan blive ved med at angribe sygdommen fra forskellige vinkler over et livsforløb, så vi får en verden, hvor mennesker ikke længere dør af en kræftsygdom,« siger Mads Daugaard, leder af Molecular Pathology & Cell Imaging Laboratory ved University of British Colombia.

Kræftpatienter lever længere og længere

Det går ellers hastigt mod forbedringer.

En meget omtalt behandling er immunterapi, der får kroppens eget immunforsvar til at angribe kræftceller. Og i ly af avisernes overskrifter finder forskere verden over flere og flere alternativer til de traditionelle behandlinger kemoterapi og strålebehandling, som trods forbedringer stadig har det med at ødelægge alle celler i kroppen i stedet for kun de ondartede cancerceller.

Læs også hos Videnskab.dk: 'Bør føre til nobelpris': Immunforsvar æder kæmpe kræftsvulst

»For 40 år siden levede omkring 35 procent stadig fem år efter deres diagnose. I dag er fem-års-overlevelsen 60 til 65 procent, så det går jo klart den rigtige vej, og det går hurtigere og hurtigere.«

»Med alle de nye ting, der dukker op, teknologier og afsløringer, er vores chancer for at komme pæne skridt fremad væsentligt forhøjet. Jeg er mere optimistisk omkring, at vi kan gøre kræft til en kronisk sygdom, end jeg har været tidligere,« lyder det fra Jørgen H. Olsen, der har været forskningschef i Kræftens Bekæmpelse siden 2000.

Selvom det lyder positivt oven på den negative melding om kræftkuren, der aldrig kommer, er udsigterne til at kunne leve med sygdommen stadig lange for dig og mig.

Jørgen H. Olsen gætter på, at vi om 10-15 år som noget af det første kan behandle brystkræft så godt, at man ikke længere dør af sygdommen. Og det kan tage længere tid for andre sygdomme som livmoderhalskræft, tarmkræft, lungekræft og kræft i spiserør og æggestokke.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Galt eller genialt? Kontroversiel teori peger på nem behandling af kræft

Cannabis kan dræbe kræftceller og bremse sklerose

Adventister og baptister undgår kræft