Det er ikke nyt, at olivenolie regnes som et meget sundt fedtstof. Men budskabet i den nyeste forskning er, at det ikke er ligegyldigt, hvilken olie du har stående på køkkenbordet.

Specielt ekstra jomfruolivenolie ser ud til at være sundhedsfremmende, skriver Science News

Ifølge en af forskerne bag studiet, der er udført på Novo Nordisk Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet, er beskeden: At vi skal erstatte andre former for madolie med olivenolie.

Især ekstra jomfru olivenolie. Det kan nemlig sænke risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdom med 30 procent.

Ekstra jomfru olivenolie er det bedste for hjertet, fastslår forskere. 
Ekstra jomfru olivenolie er det bedste for hjertet, fastslår forskere.  Foto: Miguel Medina/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Man skal skifte olien i sit køkken ud med en sundere olie, fordi det er associeret til et bedre helbred,« lyder det fra en af forskerne, lektor Marta Guasch Ferré fra Afdeling for Epidemiologi og Novo Nordisk Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.

I studiet har hun og hendes kollegaer analyseret blodprøver fra 1.837 forsøgsdeltagere, der alle havde høj risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdom.

Forsøget skulle undersøge, hvordan det påvirkede deltagernes sundhed at bruge olivenolie i maden, ligesom forskerne ville sammenligne effekten af forskellige typer af olivenolie.

Forsøget viste, at både jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie indeholdt store mængder af sunde molekyler sammenlignet med almindelig olivenolie, men især sammenlignet med andre typer af madolier.

Ifølge forskningen, der er offentliggjort i Cardiovascular Diabetology, påvirker al olivenolie blodet gunstigt. Men hvor almindelig olivenolie lavede 17 ændringer i de såkaldte metabolitter, var jomfruolivenolie forbundet med hele 78 ændringer.

Allermest fidus har forskerne til ekstra jomfruolivenolie, der ovenikøbet blev forbundet med 30 procent lavere risiko for at udvikle hjertesygdomme.

Skal Marta Guasch Ferré opsummere resultaterne i ét klart råd lyder det:

»Skift alle andre former for olie i kosten ud med olivenolie – især hvis du er i høj risiko for at få hjerte-kar-sygdom.«