I mere end hver anden importerede kylling og hver 10. danske kylling findes multiresistente ESBL-colibakterier, der kan være livsfarlige, fordi de er svære at behandle.

Hver tredje gang du sætter kniv og gaffel i et stykke kyllingekød, så risikerer du, at blive smittet med en ESBL-colibakterie, der kan give dig infektioner som blærebetændelse og blodforgiftninger, som er meget svære at behandle. Det skriver BT tirsdag.

ESBL-bakterierne er ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO lige nu et af de største resistensproblemer verden over. ESBL-bakterierne er særligt problematiske fordi, de er resistente over for den gruppe af antibiotika, som WHO har udpeget som meget vigtige til at behandle livstruende infektioner hos mennesker.

LÆS MERE: Hjemmelavet mad lige så farlig som restaurantens

Forskningsverdenen har længe troet, at colibakterier hos dyr, var nogle andre end dem, som ses hos mennesker. Men nyere forskning viser, at ESBL-colibakterier i langt større omfang end hidtil antaget stammer fra dyr og fødevarer, forklarer professor Frank Møller Aarestrup, der er forskningsleder på DTU Fødevareinstituttet.

- Flere undersøgelser har nu vist, at en stor andel af de resistente ESBL-colibakterier, der giver mennesker urinvejsinfektioner, kommer fra dyr. I Danmark kommer de i langt de fleste tilfælde fra importerede kyllinger, men også fra danske kyllinger, siger han til BT.

Den nyeste Danmap-rapport fra Statens Serum institut og DTU Fødevareinstituttet viser, at der i hver anden prøve af importeret kyllingekød var ESBL-colibakterier. I dansk kyllingekød var de resistente bakterier i lidt under hver 10. prøve.

- Det er alarmerende, at der er ESBL i så meget kyllingekød. Når du spiser Inficeret kød, så øges risikoen for, at du får en infektion, som så vil være svær at behandle, siger overlæge Niels Frimodt-Møller fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital til BT.

Hvert år ses omkring 300.000 tilfælde af blærebetændelse – især blandt unge, raske kvinder.

En stor del af disse urinvejsinfektioner skyldes ifølge den nyere forskning og flere eksperter colibakterier fra kyllinger, som er blevet behandlet med antibiotika.

Ved en blærebetændelse kan bakterien brede sig til nyrebækkenet og videre til blodbanen, hvor den kan give en livstruende blodforgiftning. Det sker hvert år for ca. 2.000 danskere og koster årligt omkring 400 liv. Et tal, professor Lars Bjerrum kun frygter, vil blive meget højere i fremtiden.

- Vi oplever lige nu, at et stigende antal af colibakterierne er blevet multiresistente over for antibiotika. Dermed virker den almindelige behandling mod blærebetændelse ikke længere. Flere vil dø af blærebetændelse fremover, hvis ikke vi er mere tilbageholdende med antibiotika, siger Lars Bjerrum til BT.

Køb BT i dag og læs mere om problemet samt få gode råd til hvordan du undgår ESBL-bakterierne.