En gruppe forskere har analyseret en lang række studier og er kommet frem til, at kun to sportsgrene kan prale af at være dokumenterbart sunde.

Nej, det betyder selvfølgelig ikke, at andre sportsgrene skader din sundhed eller at du skal droppe dem, fordi du alligevel aldrig kommer i god form.

Men ny forskning viser faktisk, at de to eneste sportsgrene, som videnskaben har dokumenteret gode effekter ved, er løb og fodbold, dyrket i fritiden, skriver Videnskab.dk.

En gennemgang af 69 relevante studier afslører, at der er rimelig gode beviser for, at både fodbold og løb forbedrer din ’aerobic fitness’ og hjerte-kar-funktion i hviletilstand. De rimelig gode beviser viser også, at fodbold slanker.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor gør det mest ondt to dage efter?

Resultater i en lavereliggende kategori i undersøgelsen – ’ret velunderbyggede konklusioner’ – viser, at løb også:

•    slanker
•    gavner energiomsætning og kolesteroltal, samt
•    forbedrer balanceevne

Tilsvarende gavner fodbold sandsynligvis:

•    energiomsætning og kolesteroltal
•    muskelstyrke
•    balanceevne, samt
•    hjertefunktion

Læs også hos Videnskab.dk: Vildt sundt: Fodboldtræning kan gøre dit hjerte 10 år yngre

Det samlede resultat af verdens første gennemgang af litteraturen på området er dog alt i alt lidt nedslående. Ud af i alt 105 sammenligninger mellem inaktive mennesker og deltagere i 26 forskellige sportsgrene var det umuligt at lave andre konklusioner end de ovenstående om løb og fodbold.

»Undersøgelsen indikerer, at der er en betragtelig mængde evidens for sundhedsgavnlige effekter af forskellige sportsgrene, men informationen er fragmenteret. Beviserne for sundhedsfordele ved andre sportsgrene end løb og fodbold var enten ufuldstændige eller spinkle. Grundlaget for evidensbaseret viden om de gavnlige effekter af særlige sportsgrene lider under svage studiedesigns og ringe kvalitet.«

»Fremtidig forskning bør ser nærmere på forskellige sportsgrene sundhedseffekter ved at bruge stærke forskningsmetoder,« lyder bandbullen fra en gruppe forskere i det anerkendte tidsskrift British Journal of Sports Medicine.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Træn mindre og bliv bedre

Seks af de særeste sex-vaner hos dyr

Se spektakulært billede af Danmark - taget fra rummet