Ovenfor: Samler ind til forskning: Søns karaokevideo med Alzheimer-ramt far rører folk verden over

Et nyt studie fra Lancaster University i England har påvist, at diabetesmedicin kan være nøglen til endelig at opnå et gennembrud i forhold til den forfærdelige sygdom Alzheimers.

Det oplyser universitetet i en pressemeddelelse.

Således har man gennemført eksperimenter med mus, der har fået diabetesmedicin. Medicinen har forbedret musenes hukommelse, men også deres lære-evne, viser en labyrint-test.

Studiet er blevet publiceret i 'Brain Research'. Stoffet, som musene fik, bruges normalt til at behandles type 2 diabetes-patienter. Det består af hormoner (GLP-1, GIP og glukagon), som er med til at regulere kroppens niveau af blodsukker.

Læs også: Samler ind til forskning: Søns karaokevideo med Alzheimer-ramt far rører folk verden over

Hovedforsker Christian Holscher fra Lancaster University mener, at resultaterne er lovende i forhold til, at man på lang sigt kan udvikle det til en decideret behandlingsform for mennesker med demenssygdomme som Alzheimers.

Også danske forskere har set på sammenhængen mellem diabetes og Alzheimers. I 2016 testede forskere fra Aarhus Universitetshospital, Københavns Universitet, Bispebjerg Hospital og Steno Diabetes Center Copenhagen type 2 diabetes-medicinen Victoza, der indeholder hormonet GLP-1.

I et halvt år fik en lille gruppe mennesker medicinen, og her viste det sig, at nedbrydningen af hjernens stofskifte stod stille. Men hos kontrolgruppen, der fik placebo, fortsatte nedbrydningen af hjernens stofskifte med omkring otte procent, mens eksperimentet stod på.

»Det er et meget lille skridt. Vi har ikke kuren mod Alzheimers sygdom, men de her resultater giver håb om, at vi kan gøre fremskridt,« sagde læge, ph.d. Michael Gejl, Aarhus Universitetshospital, som præsenterede studiet på diabeteskonferencen EASD i Lissabon i september, ifølge Diabetesforeningen.

»Vi stabiliserede altså en dårlig udvikling, så den ikke fortsatte. Jo mindre sukkeromsætningen er, jo dårligere bliver vores kognitive evner, hvilket muligvis er en af mange grunde til, at personer med diabetes er hårdere ramt af demenssygdomme end andre. Sukkeromsætningen afspejler simpelthen hjernecellernes aktivitet,« sagde han.

Ifølge Diabetesforeningen peger flere undersøgelser på, at der er en øget risiko for udvikling af Alzheimers sygdom, hvis man har diabetes.

Læs også:  Fem-årig lider af alzheimers: Familie vil give Sophia de bedste minder