I Finland er de glade for at gå i sauna. Rigtig glade endda. Derfor er det måske ikke så overraskende, at et nyt studie, der undersøger sammenhængen mellem dødelighed og saunabesøg, er lavet af finske forskere.

I studiet konkluderer forskerne, at sauna er sundt for hjertet. At endnu mere sauna er endnu sundere for hjertet. Ja, faktisk når de frem til, at det er bedst for dit hjerte, hvis du går i sauna hver eneste dag.

Det skriver Videnskab.dk

Forskerne fulgte 2.315 finske mænd i alderen 42 til 60 år i et kohortestudie. De sammenlignede hyppigheden og varigheden af mændenes saunabesøg med pludselig hjertedød, hjertekrampe, blodprop i hjertet og dødelighed fra hjertesygdom i det hele taget. Mændene blev hvervet mellem 1984 og 1989 og fulgt frem til år 2011.

Mændene gik gennemsnitligt i sauna 2,1 gang om ugen i 14,2 minutter pr. besøg.

Studiet viste, at lange, varme saunabade var forbundet med umiddelbare sundhedsfordele, såsom færre dødsfald fra hjerteanfald og slagtilfælde.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan påvirker vinterbadning kroppen?

Mænd, som gik i sauna to eller tre gange om ugen, havde 23 procent mindre risiko for at dø af hjertekrampe, blodprop eller hjerte-kar-sygdomme.

Mændene, som gik i sauna mellem 4 og 7 gange om ugen, havde til gengæld endnu større sundhedsfordele; de havde 48 procent mindre risiko for at dø af hjerterelaterede sygdomme sammenlignet med mænd, som kun gik i sauna 1 gang om ugen.

Konklusionen var, at risikoen for at dø falder, jo mere du går i sauna – selvom forskerne noterer sig, at der er brug for flere studier til at fastslå sammenhængen endegyldigt, idet der kan være tale om, at folk, der går meget i sauna, simpelthen har mere overskud i hverdagen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Hvorfor fryser vores øjne ikke?

Fryser varmt vand hurtigere end koldt?

Må man koge te af varmt vand fra hanen?