Har du svært ved at komme ud af fjerene om morgenen? Så kan løsningen måske være at flytte dit soveværelse, fortæller en forsker i sammenhængen mellem lys, sundhed og bygninger.

Soveværelset skal vende mod øst, så kroppen kan mærke, at dagen begynder, når morgenlyset spirer frem. Det hjælper dig helt naturligt med at vågne og komme i gang.

Spisestuen, hvor du sidder om aftenen, og opholdsrummet, hvor du slapper af, når du kommer hjem fra arbejde, kan derimod med fordel placeres mod vest. Så vil det dæmpede aftenlys være med til at sende signaler til din krop om at lukke ned og gå i seng.

Det skriver Videnskab.dk.

»Vores døgnrytme er stærkt påvirket af lyset. I forhold til lys, så er en sund bygning et sted, der har et rum, hvor du kan læse og skrive godt, hvor du ser klart og ikke bliver sløvet af lyset i løbet af dagen. Samtidig skal der være et værelse med et dæmpet lysindfald, der hjælper dig med at falde i søvn om aftenen,« fortæller ph.d. Myriam Aries fra Technische Universiteit Eindhoven i Holland.

Hun har en særlig ekspertise i det menneskelige behov for lys indendør og har i mange år arbejdet med, hvordan det behov bedst opfyldes.

Læs også hos Videnskab.dk: Hjerneforsker: Derfor er søvn så vigtig

En af Myriam Aries pointer er, at når man bygger nyt, så skal man prøve at tænke organiseringen af lysindfaldet og vinduerne i forhold til det naturlige dagslys.

»Solen står som bekendt op i øst og går ned i vest, og den bevæger sig i løbet af dagen. Hvis vi for eksempel kun laver vinduer mod øst, så vil der få timer inde i dagen ikke være mere direkte sollys inde i din stue. Så derfor kan det godt betale sig at tænke på, hvordan lyset bedst muligt kan falde ind i vores boliger hele dagen,« siger Myriam Aires.

Læs også hos Videnskab.dk: Sexomni: Du har sex i søvne – men glemt det, når du vågner

Den menneskelige krop kræver to forskellige former for lys. De to former kaldes det visuelle behov og det ikke-visuelle behov, forklarer Myriam Aries.

•    Det visuelle behov: Det behov, vi har for at have lys nok til at kunne lave ting som at se, læse og skrive.

•    Det ikke-visuelle behov: Er ikke direkte relateret til synet, men handler om det behov kroppen har for at kunne vedligeholde sin biologiske rytme ved hjælp af lys, for eksempel holde sig vågen om dagen, fordi det er lyst.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Brug soveværelset til søvn og sex
Dårlig søvn varsler tidlig død